2024. május 19. - Ivó, Milán

Három futamra eltiltották a McLarent

Három futamra szóló, de felfüggesztett eltiltást kapott a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) Világtanácsától a Forma-1-es McLaren-Mercedes csapat a "hazudozási ügy" miatt.
2009. április 29. szerda 14:30 - HírExtra
"Tekintettel arra az őszinte és nyitott magatartásra, amellyel Martin Whitmarsh, a McLaren csapatfőnöke a tárgyalásra érkezett, valamint figyelembe véve az azóta az istállónál véghez vitt személyi és felfogásbeli változtatásokat, a Nemzetközi Automobil Szövetség Világtanácsa úgy döntött, hogy felfüggeszti a meghatározott büntetést - áll az FIA közleményében. - A három világbajnoki futamra szóló eltiltás csak akkor lép életbe, ha további tények látnak napvilágot az Ausztrál Nagydíjon történtekkel kapcsolatban, vagy ha az elkövetkezendő egy évben a McLaren ismét megszegi a szabályokat."

A vád szerint a brit gárda a szezonnyitó ausztrál GP-n szándékosan félrevezette a versenybírókat, ezért a vb-címvédő Lewis Hamiltont és a csapatot utólag kizárták a versenyből.

A McLaren brit pilótája a március 29-i melbourne-i futamon a negyedik helyen ért célba az olasz Jarno Trulli (Toyota) mögött, akit azonban nem sokkal a viadal után visszasoroltak, mert akkor előzte meg Hamiltont, amikor a biztonsági autó a pályán volt. Trulli azzal védekezett, riválisa hozta olyan helyzetbe, hogy nem tudott mást tenni. Érvelését először nem fogadták el, mivel a McLaren és világbajnok versenyzője is ennek ellenkezőjét állította.

Az ügyet négy nappal később tárgyalták újra, s a döntnökök meghallgatták a Hamilton és csapata közti rádióbeszélgetéseket, melyek alapján bebizonyosodott Trulli igaza. A britet és csapatát ezek után kizárták az Ausztrál Nagydíjról. Hamilton nyilvánosan bocsánatot kért, majd egy nappal később Whitmarsh felfüggesztette állásából Dave Ryan sportigazgatót, mert őt tette felelőssé a történtekért.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását