2024. május 11. - Ferenc

Így él Tóásó a bolívia börtönben

A korábbiaknál jobb körülmények között van La Paz-i börtönében Tóásó Előd - mondta az MTI-nek az ügyében eljáró magyar nagykövet vasárnap.
2009. április 27. hétfő 08:00 - HírExtra
Még szombaton állt a bolíviai sajtó elé egy videofelvétellel a Rózsa Flores Eduardo által vezetett állítólagos terrorista sejt tevékenységét vizsgáló ügyész. Az ABI bolíviai hírügynökség tudósítása szerint Marcelo Sosa közölte, hogy a felvétel bizonyítja a csoport tagjai ellen felhozott vádakat, ugyanis az április 16-ai kommandós akcióban agyonlőtt három "feltételezett terrorista" azon sajnálkozik, hogy nem helyeztek el bombát az Evo Morales államfőt és kormányát a Titicaca-tavon szállító hajón.

A La Pazban bemutatott videofelvételen a hang nem tökéletes, kihagyások vannak, de a meg-megszakított mondatokban valóban hallhatók olyan szavak, mint például kormány és Titicaca.

A La Razón című fővárosi lap vasárnap azt írta, hogy a bemutatott "videofelvétel feltehetően mobiltelefonnal készült, rossz hangminőségben, és az egész felvétel három percig tart".

Vasárnap délután Józsa Mátyás magyar nagykövet az MTI-nek telefonon azt mondta, a korábbiaknál jobb körülmények között van a bolíviai elnök ellen tervezett állítólagos merénylet miatt letartóztatott, La Pazban fogva tartott Tóásó Előd. Leszögezte: Tóásót a börtönben nem kínozzák, az elfogásakor elszenvedett bántalmazások nyomai azonban súlyos sérülésekre utalnak.

Mint mondta, helyi idő szerint szombat délután jártak benn ismét a börtönben. "Itt az ügyvédi iroda és Tóásó Előd közötti hosszú beszélgetést a tiszteletbeli konzul és én segítettük. Úgy tűnik, hogy fellépésünk eredményeként megváltoztatták az étrendjét. Most már annyi élelmet kap, hogy annak egy részét átadja a társainak. Jobban odafigyelnek rá, úgyhogy egy picit normálisabbá váltak a körülményei" - fejtette ki a nagykövet.
Az ügyész által bemutatott videofelvétellel kapcsolatban Józsa Mátyás azt mondta: az egy olyan idős embertől származik, aki korábban fontos szerepet játszott Rózsa ottani tevékenységében. Szavai szerint a bolíviai médiában "el Viejo" (az Öreg) álnéven emlegetett személy kilétét a hatóságok még nem fedték fel.

Az ügyészség még szombatra megidézett mindenkit, de a felvétel készítőjének meghallgatása elmaradt, mert a védőügyvéd kifogást emelt a bíró személye ellen. Az ügyészség pedig megpróbálta kirekeszteni az ügyből a Tóásó Előd érdekében nagyon határozottan fellépő Rigoberto Paredes Ayllon ügyvédet, de az indítványt a bíró elutasította. "Egy újabb dokumentum elkészítésére utasította az ügyvédi irodát, tehát folytathatják a védelmet, de ez a fejlemény elhúzza az eljárást" - mondta erről az MTI-nek Józsa Mátyás.

Az idős tanút várhatóan kedden hallgatja meg a bíróság.

A magyar diplomata közép-európai idő szerint vasárnap késő este Santa Cruzba utazik, hogy találkozzon Rózsa hozzátartozóival és intézze az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpád holttestének hazaszállíttatását, amihez a szükséges dokumentumok már megvannak.

A nagykövet hozzátette, hogy a román külügyminisztérium tanácsosával együtt utazik Santa Cruzba.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy a hazaszállíttatás anyagi fedezetének előteremtéséről az érintetteknek mielőbb megállapodásra kellene jutniuk, mert enélkül elhúzódhat az ügy. "A szülők vállalták, hogy a költségeket fedezik, de nekik nincs meg a pénzük. Itt bekapcsolódott a Magyar Vöröskereszt, amely gyűjtést rendez, de nem tudom, hogy az hogy áll. Információim szerint a magyar kormány nem vállalja az anyagi fedezetet, a román kormány sem" - mondta.

Magyarországon eközben a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége vasárnap közölte: több országra kiterjedő kampányt indít a 15 ezer dolláros ügyvédi költség előteremtése érdekében, egyben orvosi és humanitárius segítséget nyújt Tóásó Elődnek.

A magát terület nélküli államként meghatározó lovagrend külügyminisztere, Nagy András Károly Budakeszin tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: Tóásó Előd alapvető jogait sértették meg a hatóságok a letartóztatásakor. Kijelentette: a bolíviai hatóságok jogköre és feladata kivizsgálni az ügyet, de azt a nemzetközi egyezmények betartásával kell végezniük.

Dénes Edit, Tóásó Előd nővére a sajtótájékoztatón elmondta, eddig egyszer tudott - a lovagrend segítségével - beszélni fogva tartott testvérével, ugyanis a dél-amerikai hatóságok még nem járultak hozzá a kapcsolatfelvételhez.

Az újságírók előtt Nagy András Károly több tucatszor próbálta elérni telefonon a lovagrend által megbízott Claudia Abasto ügyvédet, aki - mint mondta - elsőként látogatta meg a fogva tartott magyar férfit, de a kapcsolat csak a tájékoztató után jött létre.
Nagy András Károly utóbb az MTI-nek elmondta: Claudia Abasto szombaton szintén meglátogatta a La Paz-i börtönben Tóásó Elődöt, és az ügyészségnél nehezményezte, hogy nem készült látlelet a nyolc napon túl gyógyuló sérüléseiről, amely elfogásakor keletkezett.

Claudia Abastoazt közölte vele, hogy sem a kirendelt, sem a lovagrend által biztosított ügyvédeket nem akarják beengedni a bírói meghallgatásra.

A bolíviai hatóságok a múlt héten csütörtökön jelentették be, hogy felszámoltak egy "terrorista csoportot", amelynek tagjai szerintük meg akarták ölni Evo Morales elnököt. Kommandósok a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz egyik szállodájában lelőtték a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot, és az ír Michael Martin Dwyert. Az akcióban őrizetbe vették a magyar állampolgársággal rendelkező Tóásó Elődöt, valamint a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

SünPiroska
2009. április 27. 16:26
NEM! :-D
bagi
2009. április 27. 12:35
Már a csapból is ez folyik - nem unalmas ez egy picit?
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását