2024. május 18. - Erik, Alexandra

Hokiország boldog polgárai

Hokiországgá válni nem egyszerű feladat. Magyarország mégis megpróbálja. Fanatikusok és megszállottak, azok, kiknek életük a hoki: mindenki előtt egy cél lebeg. A hoki által jobbá tenni ezt a minden téren leharcolt országot.
2009. április 27. hétfő 19:09 - HírExtra
Magyarország hokiország akar lenni.

Ezt Pat Cortina, a magyar jégkorong válogatott kanadai-olasz szövetségi kapitánya mondta a Kanada ellen 9-0-ra elveszített világbajnoki csoportmeccs után.

Magyarország hokiország akar lenni, s higgyék el, ez attól függetlenül be is fog következni, hogy válogatottunk kiesik, vagy éppen bent marad a svájci A csoportos vébén.

Mert a leendő magyar hokinemzet ugyan elválaszthatatlan a most éppen Svájcban történelmet író magyar válogatottól, Szuper Leventétől, Palkovics Krisztiántól, s a honosított Vaszjunyin Artyomtól vagy épp a kanadaiak ellen kulcscsontját törő Benk Andrástól, de messze nem egyenlő vele.

A magyar hokinemzet ugyanis a szurkolókat is jelenti, sőt őket jelenti csak igazán: az embereket, akik pontosan tisztában vannak a magyar válogatott tudásával, pontosan ismerik a nemzetközi hoki erőviszonyait. Csakhogy a gazdasági, társadalmi és morális válság kellős közepén, melyben országunk vergődik, a Mónika show-k és a Győzikék idejében szeretne valamiért rajongani, valamit imádni, amitől megkapja azt az érzelmi pluszt, melyet alapesetben a magyar társadalom egyes részeinek kellene átadnia egymásnak.

A magyar hokiország jelenti azokat a szülőket is, akik ha kell este tizenegykor viszik a gyereket edzésre, mert csak akkor jut a lurkó csapata az amúgy is méregdrága jégidőhöz, s nem panaszkodnak, ha a kissrácnak éppen hó végén megy tönkre a korcsolyája, s akkor kell újat venni.

A magyar hokiország jelenti azokat az edzőket is, akik akár egy jól fizető külföldi állást is feladnak csak azért, hogy nevetségesen alacsony összegért itthon taníthassák hokizni a gyerekeket, s nem szólnak semmit az égetően rossz körülményekhez, csak akkor, ha már minden kötél szakad – mint Kercsó Árpád, aki annak idején azért települt át Erdélyből, hogy felnevelhesse a Ladányi-féle dunaújvárosi generációt, s csak azért nem tudta végigcsinálni ugyanezt Zalaegerszegen, mert eladták csapata feje felől a csarnokot.

A magyar hokiország azokat a sportvezetőket is jelenti, akik éjt nappallá téve azt keresik és kutatják, hogy milyen módon segíthetnének még egyesületükön, hogyan tudnák még a klubjuk – ezzel pedig közvetetten az egész magyar hoki – javát szolgálni, s addig nem nyugodnak, amíg ki nem hozzák a sokszor szűkös lehetőségekből a maximumot – bármennyi véres-verejtékes munkába is kerül ez sokszor, mint Ocskay Gábor Fehérváron, vagy Szélig Árpád Újvárosban.

A magyar hokiország elnevezés Pat Cortinát magában foglalja, aki kanadai-olasz szakemberként ma már magyarul köszönti az éppen szembejövő újságírókat, de akinek hangjától hangos általában szünetekben a magyar öltöző, s aki megkönnyezte tavaly áprilisban a szapporói csoda után a magyar himnuszt.

A magyar hokiország a honi jégkorong szövetséget is jelenti, például Kovács Zoltán főtitkárt, aki ha kell a feldühödött szurkolók között próbál nyugalmat generálni, ha kell telefonon intézi az általa személyesen nem is ismert serdülőjátékos igazolását, s minden erejével lobbizik azért, hogy Magyarország 2014-ben A csoportos jégkorong világbajnokságot rendezhessen Budapesten és Székesfehérváron.

A magyar hokiország az összes legendát is jelenti, akik valaha tettek valamit a magyar hokiért, a még a sportág őskorában korongozó Margó doktortól kezdve a Fradi legnagyobbján, Jakabházy Istvánon át az újpestiek legnagyobbjáig, Ancsin Jánosig, a harmincas években három főiskolai vébét is nyert magyar „úttörőktől” egészen a mindig morózus arcú, s füstfelhőbe burkolózó egykori szövetségi kapitányunkig, Boróczi Gáborig.

A magyar hokiország jelenti azokat a fiatal, vagy épp nem is olyan fiatal hobbijátékosokat is, akik fülig érő szájjal lépnek végre péntek vagy épp szombat este tizenegykor a jégre a legkisebb gyakorlópályákon is szerte az országban, hiszen valahol muszáj kiereszteniük a hét közben összegyűlt mérgező gőzt, vagy azokat a kissrácokat, akik kipirosodott arccal bámulják a pálya kapujára kifüggesztett jégbeosztást azt fürkészve, hogy jövő héten éppen suli előtt, után, vagy ne adj’ Isten közben lesz lehetőségük ismét a jégre lépniük.

S a magyar hokiország Ocskay Gábort is jelenti, Kiscsicsót, aki az életét áldozta azért, hogy eljöhessen egyszer a nap, amikor kijelenthetjük: eljött az idő, hokinemzetté váltunk.

Ha pedig ennyi ember akarja, hogy Magyarország hokiországgá váljon, akkor nincs miről beszélnünk.

Ha Magyarország hokiországgá akar lenni, akkor az is lesz.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását