2024. május 6. - Ivett, Frida

Csinálják a fesztivált - de mi a titkuk?

Idén is dübörög a Könyvfeszt: tizenhatodik alkalommal rendezik meg kis hazánk egyik legjelentősebb kulturális eseményét a Millenáris Parkban. Könyvek orrvérzésig – de mi a fesztivál titka?
2009. április 25. szombat 08:59 - Gedei Szilárd
Ízelítő a programokból – mit ajánl a HírExtra?
április 25. szombat
Aprók táncháza - tánc, móka Csiszér Jolánnal
Sajtóbeszélgetés Sven Nordquisttel
Bogdan Suceavă román íróval Parti Nagy Lajos beszélget
Császtvay Tünde: Éjjeli lepkevadászat című kötet bemutatója
A bűnregényről - Scolar Kiadó új krimisorozata elé
Habsburg Történeti Monográfiák bemutatása
Orosz lekvár - olvasószínház és pódiumbeszélgetés Ljudmila Ulickajával
Tizenhat év távlatából megállapíthatjuk, hogy Magyarország egyik legmaradandóbb és legsikeresebb kulturális-szakmai vállalkozása, a Millenáris Parkban jelenleg is zajló Könyvfesztivál hazánk és a régió legfejlődőképesebb „intézményévé” vált. A HírExtra összeszedte azokat a dolgokat, melyek miatt a Könyvfesztivál az elmúlt években ennyire népszerűvé vált, várhatóan az idén is az lesz – tavaly például egy hétvége alatt 61 ezren voltak kíváncsiak a fesztivál programjaira.

A Könyvfesztivál más

„A péntek óta tartó Könyvfesztivál újdonságai között szinte minden műfaj megtalálható. Immáron hagyomány, hogy a kiadók nagyszabású vállalkozásaikat a mi fesztiválunkra időzítik. A Könyvfesztiválon nem szorul vissza a kortárs próza és versirodalom jelenléte, hisz új kötettel jelentkezik többek között Csaplár Vilmos, Háy János, Esze Dóra, Kiss Ottó, Kőrösi Zoltán, Müller Péter, Péterfy Gergely, Petőcz András, Szalay Károly, Szávai Géza, Turczi István, Vámos Miklós. A belépőjegy idén is 600 forint, ez az összeg azonban minden magyar standnál levásárolható” – tudtuk meg az április 23-26-ig tartó fesztivál szervezőitől.



Vendégkultúrák

Ízelítő a programokból – mit ajánl a HírExtra?
április 26. vasárnap
Matiné Sven Nordquisttel
Új műfaj bemutatkozása - a KÉPES HANGOSKÖNYV
A román költészet magyarul - felolvasás és beszélgetés Kányádi Sándorral
IBBY - Az Év Gyermekkönyve-díj átadó ünnepsége
Az Év Kiadója és az Év Kereskedője díjak átadása
Születésnapi Irodalmi Szalon
A megoldhatatlan kérdések regénye - találkozó Ljudmila Ulickajával
Amíg tavaly Kína kiadóit és alkotóit ismerhettük meg a fesztivál ideje alatt, addig idén egy a magyar kultúrához sokkal közelebb álló ország, Románia könyvkultúrájából kaphatunk ízelítőt. A cél egyértelmű: aki eddig nem ismerte Filip Florian, Bogdan Suceava, vagy Gabriel Liiceanu nevét és alkotásait, az most pótolhatja. Aki pedig eddig is szerette őket most közelről láthatja majd a kortárs román irodalom ezen nagy alakjait sok más román művésszel együtt.

Díszvendég

Ljudmila Ulickaja. Az orosz írónő (nemrég jelent meg itthon is a Daniel Stein, tolmács című könyve) vette át idén a Budapest Nagydíjat. De Robert Charles Wilson Hugo-díjas sci-fi író és Sven Nordqvist gyermekkönyvszerző is tiszteletét teszi Budapesten a hétvégén. Sőt a magyar gyökerekkel rendelkező Tony Curtis is meglátogatta az eseményt, a néhány éve a magyar turizmust propagáló nyugdíjas színész ezúttal Amerikai herceg című könyvét népszerűsíti hazánkban.



Társfesztivál

Immáron kilencedszerre kapcsolódik valamilyen társfesztivál a rendezvényhez, ezúttal az Európai Elsőkönyvesek fesztiválja. Tizennyolc ország debütáló alkotói fognak bemutatkozni, köztük a magyar Vincze Ferenccel, aki A macska szeme című munkájával próbálja majd arra rávenni a közönséget, hogy az eddig ismeretlen, de nem feltétlenül tehetségtelen fiatalok könyveit is olvassák el az emberek.

Magyar könyvek

Az is megtalálja számítását, aki az irodalom legfrissebb köteteire feni a fogát. A mostani Könyvfesztivál idejére a kiadók több száz kiadványt „dobnak a piacra”. Vámos Miklós, Háy János, Müller Péter, Péterfy Gergely: nem lehet azt mondani, hogy szegényes lenne a felhozatal.

Gyermekprogramok


A XVI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál nyitva tartása
2009. április 25. 10.00 - 20.00
2009. április 26. 10.00 - 19.00
Helyszín: Millenáris park
A legkisebbeket sem kell feltétlenül otthon hagyniuk a látogatóknak. A gyerekeket a hétvégén több remek program között bábelőadások, mesekönyvbemutatók, játszóházak várják. A Naphegy Kiadó böngésző könyveivel pedig például játékos foglalkozáson vehetnek részt az érdeklődők, a Manó Könyvek kiadója pedig mesedélelőttöt tart. Belépés nem csak gyerekeknek...

Reméljük sikerült közelebb kerülnünk a megoldáshoz: miért is olyan népszerű ez a Könyvfesztivál. Aki pedig a fentiek miatt kapott kedvet a fesztre, az nyugodt szívvel kerekedjen fel, és meg se álljon a Millenáris parkig. Elvégre minden évben csak egyszer van ilyen Magyarországon…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását