2024. május 14. - Bonifác

Még a rockerek is megszívták ezt a válságot

Tízmilliókat vesztettek a brit pop és rock legnagyobb sztárjai a gazdasági válság miatt.
2009. április 24. péntek 07:55 - HírExtra
A The Sunday Times című vezető vasárnapi brit lap minden év áprilisában összeállítja listáját - Rich List - a leggazdagabb ezer brit becsült vagyonáról, összesítve és személyekre lebontva. A lap a teljes rangsor vasárnapi ismertetése előtt rendszerint külön közzéteszi kimutatását a brit könnyűzenei élet szupergazdagjainak általa becsült vagyoni helyzetéről.

A pénteken megjelent új lista szerint Sir Elton John vagyona például 26 százalékkal, a tavalyi 235 millió fontról 175 millió fontra (58 milliárd forintra) olvadt.

Sir Paul McCartney jelenleg kénytelen 440 millió fonttal (145 milliárd forinttal) beérni a 2008-as Rich Listben kimutatott 500 millió font helyett, vagyis vagyonának 12 százaléka úszott el egy év alatt.

Sir Mick Jagger, a Rolling Stones veterán frontembere 16 százalékkal lett szegényebb, és most már csak 190 millió fontja van.

A válság mindazonáltal a brit üzleti élet nagyjait sem kíméli.A tavaly tavasszal ismertetett 2008-as rangsor szerint a pénzarisztokrácia felső kasztjának összvagyona az egy évvel korábbi listán szereplő 360 milliárd fontról csaknem 53 milliárd fonttal 412,8 milliárd fontra (137 ezer milliárd forintra) duzzadt, ezzel azonban egyelőre véget is ért az aranykor.

A készülő 2009-es Rich List összeállításához addig elvégzett kutatások alapján a The Sunday Times már december végén közzétett egy előzetes becslést, amely azt mutatta, hogy a brit szupergazdagok felső ezrének összvagyona a globális válságot kísérő súlyos tőzsdei és ingatlanpiaci krach során hozzávetőleg 200 milliárd fontra zsugorodott.

Ez azt jelenti, hogy a klubtagok a tavalyi év végéig 200 milliárd fontnál is többet vesztettek, vagyis befektetett vagyonuknak több mint a fele eltűnt.Az ilyen mértékű vagyonvesztés a kutatást végző szakértők szerint csak a 30-as évek nagy depressziójához mérhető.

Negyedszázados történetének legrosszabb évét zárta tavaly a Londoni Értéktőzsde (LSE) irányadó árfolyammutatója, a FTSE-100-as, amely értékének csaknem egyharmadát elvesztette 2008-ban.

Az 1984. január 3-án, ezer pontos bázisszinten indult index 4434,17 ponton fejezte be a tavalyi évet, 31,5 százalékkal alacsonyabban év eleji nyitó szintnél.

A FTSE-100-as azóta további csaknem 10 százalékot vesztett; szerdai zárószintje 4018 pont volt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását