2024. május 23. - Dezső

Jelentősen javult a közlekedésbiztonság

Juhász Gábor, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára büszke arra, hogy hosszú idő óta először érdemben sikerült javítani a közlekedésbiztonságon. A politikus a rendőrség napja alkalmából szervezett, Civil társadalom és a rendőrség elnevezésű pénteki budapesti rendezvényen arról is beszélt, fontosnak tartja, hogy megújultak a rendőrség eszközei.
2009. április 24. péntek 17:20 - HírExtra
Juhász Gábor elmondta: 300-zal kevesebben haltak meg az év első négy hónapjában, mint tavaly, és eddig az ittas vezetők ellen hirdetett zéró tolerancia jegyében tízezer ittas vezető jogosítványát vették el a rendőrök.

Mint mondta, büszke arra is, hogy a rendőrség megbízhatóan őrzi az ország határát és jó kapcsolatokat ápol a szomszédos országok rendőrségeivel. A politikus fontos eredménynek tartja, hogy megújultak a rendőrség eszközei, új stratégiával és taktikával, alapvetően békésen kezelik a tömegrendezvényeket.

Kiemelte: mérföldkő a rendőrség életében, hogy a közelmúltban felderítették az első igazi, hazai terroristacsoportot. Azt is eredményként értékelte, hogy közel 800-zal több körzeti megbízott van az országban, és tavaly 40 ezer forinttal megemelték a bérüket.
Juhász Imre, a Független Rendészeti Panasztestület elnökhelyettese arról beszélt, hogy a 2006 őszi események rányomják a bélyeget a rendőrség és a társadalom kapcsolatára. Emlékeztetett rá: a testület tavaly február 25-én alakult meg, áprilisban kezdtek hozzá az érdemi munkához. December végéig 260 panasz érkezett a testülethez, ebből 174 esetben folytattak érdemi vizsgálatot és adtak ki állásfoglalást, a többiben elkésettség vagy a hatáskör hiánya miatt nem folytattak eljárást.

A panaszok többsége konkrét intézkedést kifogásolt. Leggyakrabban a személyi szabadsághoz, az emberi méltósághoz, a törvényes eljáráshoz fűződő jog és a gyülekezési jog sérelmét állapította meg a testület. Bencze József országos rendőrfőkapitánynak a panasztestület 40 ügyet küldött meg, ebből 37-re érkezett válasz: a főkapitány az esetek 24 százalékában helyt adott a panasztestület álláspontjának, 57 százalékban elutasította azt, és 19 százalékban részben megalapozottnak találta. Juhász Imre beszámolt arról, hogy az ügyszám folyamatosan emelkedik: ebben az évben már 170 panasz érkezett, ebből 101-et bíráltak el.

Bencze József kiemelte: fontos a szembenézés a 2006 őszén történtekkel, ezt a rendőrség megtette, elemezték az intézkedéseket és megfogalmazták, mit kell a jövőben másként csinálniuk. Felhívta a figyelmet arra, hogy a 2006 őszi rendbontások során 399 rendőr megsérült, ebből 43 súlyosan, és 4.200 táppénzes napot kellett fizetniük. Mint mondta, a társadalom megfeledkezik arról, hogy a megsérült rendőrök táppénzét is az emberek adójából finanszírozzák, és a megsérült rendőrök biztosítása is rengeteg pénzt emésztett fel.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a rendőrségnek egy 20 éves, "szakállas törvény" keretei között kell dolgoznia, miközben a társadalmi viszonyok jelentősen átalakultak.

A jogszabályok nincsenek összhangban a társadalmi elvárásokkal - jelentette ki, és azt kérte a jogalkotóktól, hogy teremtsenek olyan jogszabályi környezetet, amelyben a rendőrség egyértelműen alkalmazhatja a jogszabályokat.

A kormány határozata alapján 1992 óta Szent György napján, április 24-én tartják a rendőrség napját. Szent György kappadókiai születésű katona volt, aki megvédte a hitük miatt üldözött keresztényeket, és végül maga is mártírként halt meg. A legenda szerint megölt egy sárkányt. Sárkányölő Szent György évszázadokon át a lovagok, fegyverkovácsok, lovaskatonák és a vándorlegények patrónusa volt, napjainkban a rendőrök védőszentje.

"Szent György hús-vér ember volt, olyan erényekkel, amelyeket a rendőrség minden tagjának követnie kell" - jelentette ki a főkapitány.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását