2024. május 4. - Mónika, Flórián

Bajban a Nemzeti Táncszínház

Ha a Nemzeti Táncszínháznak (NTSZ) ki is kell költöznie jelenlegi játszóhelyéről, a budai Várszínházból, a táncszakmának szüksége van egy önálló intézményre.
2009. április 24. péntek 19:15 - HírExtra
Novák Ferenc, a Nemzeti Táncszínház művészeti tanácsának tagja botrányosnak tartja, hogy a táncművészek nem kapnak konkrét információkat az intézmény játszóhelyével kapcsolatban.

Mint arról az MTI kedden hírt adott, valószínűleg egy-másfél év múlva ki kell költöznie a budai Várszínházból a 2001-ben alapított Nemzeti Táncszínháznak, az épületet ugyanis azbesztmentesíteni kell. Akkor derült ki, hogy a födémben azbeszt van, amikor a 38 éve beszerelt ponthúzók elromlottak. A 4 hét alatt elvégezhető, a színház kiköltöztetése nélkül is megvalósítható azbeszt-szigetelésre és a javításra az NTSZ bankkölcsönt szeretett volna felvenni, valamint szerette volna megszerezni a kezelői jogot is.

Török Jolán, az NTSZ Kht. ügyvezetője elmondta: a kölcsönhöz és kezelői joghoz fenntartói nyilatkozatott kellett kérnie márciusban, ezt azonban a kulturális tárca illetékese elutasította, informális közlésként hozzátéve, hogy az intézménynek ki kell öltöznie, mivel eladják az épületkomplexumot.

A felügyelő bizottság elnöke, Kiss János, a Győri Balett igazgatója a 2006-tól egyre szűkülő finanszírozás miatt a tárca táncszakmai felügyeletét ellátó vezető munkatársaival többször tárgyalt, de nem értesült semmiféle konkrét tervről a Várszínházzal kapcsolatban.

A Nemzeti Táncszínház égisze alatt az eltelt csaknem 8 év alatt 120 olyan produkció jött itt létre, amely a játszóhely nélkül biztosan nem készült volna el. A Művészetek Palotája Fesztivál Színháza befogadja ugyan a nagyobb méretű és külföldi táncszínházi produkciókat, de az ott kapott 100 nap kevés a teljes műfaji és stíluskeresztmetszet bemutatására.

Az OKM pénteken közleményben tudatta az MTI-vel, hogy a tárca - ismerve a táncművészetnek mint az előadó-művészet speciális ágának sajátosságait - anyagi lehetőségeihez mérten kiemelten kezeli a Nemzeti Táncszínház helyzetét.

A tárca célja, hogy az előadóművészeti törvénnyel összhangban a táncművészet támogatását hosszú távon és rendszerszerűen megnyugtatóan megoldja, és hogy hozzájáruljon a fenntartóval rendelkező, támogatásban részesülő, vagy éppen pályázati támogatásból működő alkotóközösségek lehetőségeinek megteremtéséhez és azok bővüléséhez. E távlati tervekben is nagyon komoly, tevékeny és előremutató szakmai szerepe van a Táncszínháznak.

"Az Oktatási és Kulturális Minisztérium is értesült arról, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. saját hatáskörben tartott társasága, a Budavári Vagyonkezelő és Innovációs Kht. különböző - az ingatlan kezelésével, hasznosításával kapcsolatos - elképzeléseket alakított ki. Ezek pontos tartalmáról a tárca egyeztetést kezdeményezett a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel" - olvasható a közleményben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását