2024. május 19. - Ivó, Milán

Amerika válasza az iraki magyar halott ügyében

A Külügyminisztérium csütörtökön este megkapta az amerikai tájékoztatást az Irakban lelőtt magyar ügyében – tájékoztatta Kohári Lajos külügyi szóvivő-helyettes az MTI-t.
2009. április 23. csütörtök 21:22 - HírExtra
A Külügyminisztérium többszöri sürgetés után a kora esti órákban hivatalos írásos választ kapott az amerikai nagykövetségtől. "Ebben a válaszban az van megfogalmazva, hogy az elkövetőt gyilkossággal gyanúsítják, és vele szemben a vizsgálati nyomozati eljárás folyamatban van” – mondta Kohári Lajos. A szóvivő-helyettes hozzátette: az Egyesült Államok azt ígérte, hogy a vizsgálat lezárulta után újra tájékoztatja a magyar felet.

Az MTI kérdésére a szóvivő elmondta: az amerikai fél nem indokolta, hogy miért csak a történtek után egy hónappal tájékoztatták Magyarországot.

A tájékoztatásban nincs szó arról, hogy az Egyesült Államok hajlandó-e kártérítést fizetni a lelőtt magyar férfi családjának – mondta Kohári Lajos az MTI kérdésére.

Magyarország reméli, hogy az amerikaiak mihamarabb befejezik a vizsgálatot, és ennek lezárulta után újra tájékoztatják a magyar Külügyminisztériumot – tette hozzá.

Az amerikai válasz azt követően érkezett meg csütörtökön este, hogy Balázs Péter külügyminiszter személyesen kért információt a nagykövetség ideiglenes ügyvivőjétől.

Bogdán Tibort kedden temették el egykori lakóhelyén, a Zala megyei Nagyradán. A férfit, aki teherautó-vezetőként a TOIFOR alkalmazásában állt, március 26-án fejbe lőtték Tádzsiban, Bagdad külvárosában, az amerikai támaszponton. A feltételezett tettest az eset napján őrizetbe is vették.

Az elhunyt családja csütörtökön jelentette be, hogy másfél millió dolláros - mintegy 350 millió forintos - kártérítési pert indítanak. A férfi egyik testvére, Bogdán Margit az MTI-nek arról is beszélt, hogy továbbra sem kaptak hivatalos magyarázatot Bogdán Tibor halálára, korábbi munkáltatója, a TOIFOR képviselője szerdán szintén nem tudott újabb információt közölni.

A családot jogi képviselője Bárándy György lesz. Ő képviselte hat évvel ezelőtt a győri Varga-Balázs Péter családját a fiatalember halálának ügyében. A férfit szintén a TOIFOR alkalmazásában érte halálos lövés Irakban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását