2024. május 20. - Bernát, Felícia

Tegnap vigyorgott, ma már zokogott a kalóz a bíróság előtt

A szomáliai fiatalembert az amerikai kapitány túszul ejtése miatt állították bíróság elé New York-ban. Korábbi képeken még mosolyogva hagyta magát kísértetni a marcona FBI ügynököktől, tegnap azonban a szembesítéskor elsírta magát.
2009. április 22. szerda 19:09 - Tatai Gábor
Az ügyet vezető bíró, Andrew Peck korábban a nyilvánosság teljes kizárását határozta el, mivel felmerült a gyanú, hogy a vádlott még fiatalkorú. Miután tegnap reggel megállapítást nyert, hogy a feltételezhetően Abdiwali Abdiqadir Muse nevű tinédzser legalább 18 éves, noha a tárgyaláson megjelenő anyja szerint, éppen csak 16.



100 éve nem volt kalózügy az Amerikai Bíróságon

A megtört anya
Az anya tanusága szerint Muse-t „pénzes gengszterek csábították el”. „Azért könyörgöm Obama elnöknek, hogy bocsásson meg a kisfiamnak. Kérem, hogy engedje el, vagy legalább engedélyezze, hogy a tárgyalás alatt láthassam” – nyilatkozta az AP-nek. Az amerikai vezetés eddig nem reagált a kérelemre, annak ellenére sem, hogy a nagykorúság megállapítása problémás eljárás, a fiú születésekor nem lett anyakönyvezve.
A büntetés végrehajtási hivatal legújabb vizsgálatai alapján, a szomáliai kalózkodás első bírósági tárgyalásának gyanúsítottja a törvény előtt semmilyen extra intézkedésre vagy megkülönböztetett bánásmódra nem jogosult. A történelmi per két szövetségi vádpontban fog vizsgálódást kezdeni: kalózkodás és túszejtés. A részletek még nem tisztázottak, a hivatalos forrás névtelenséget kért, mivel az ügy még ki sincs hirdetve.

A fiatalember az egyetlen szomáliai, aki túlélte a többnapos túszdrámának véget vető katonai akciót, ahol az amerikai tengerészgyalogság mesterlövészei (SEAL), hosszas előkészületek után szedték le a támadó kalózok mindegyikét, Muse-t kivételével. A túszejtésben összesen négyen vettek részt. A túszul ejtett kapitány, Richard Phillips épségben tért haza. A fiút a derekán keresztülvetett láncokkal és bilincsbe csapott kezekkel érkezett tegnap a New York-i reptérre, éppen azon a napon, amikor édesanyja azt kérte Barack Obamától, hogy mentsék fel.

Még tegnap sem fogta fel, hogy mi történik vele

Az amerikai hivatalos jelentések szerint, a fiút azért kellett New York-ba vitetni, mivel az FBI irodának bevett szokása, hogy az olyan afrikai ügyeket, melyekben amerikai állampolgár ellen elkövetett erőszakos bűntény forog fenn, a helyi hatóságok kizárásával veszi saját hatáskörébe. Ehhez hasonló volt korábban például, a ’98-as Amerikai Nagykövetség elleni al-Kaida robbantás Kelet-Afrikában.

A tegnapi felvételeken jól látszik, hogy Muse balkezén kötés van, a sérülést még két héttel ezelőtt szerezhette, amikor az amerikai tengerészgyalogosok a túszul ejtett hajó fedélzetére léptek. A képeken a fiú bárgyún grimaszol a vakufényben, vagy kedélyesen mosolyog az őt körülrajzó fotoriporterek arcába. Ma reggel viszont, amikor a bíróság felolvasta az akár életfogytiglani börtönbüntetéssel is végződhető, ellene emelt vádpontokat, az afrikai fiú elsírta magát.

Jogi problémák

A vigyorgó szomáliai tinédzser még bátor tartással lépett a szakadó esőben a szövetségi bírósági épületbe, de nem mondott semmit, amikor az újságírók arról kérdezték, hogy volna-e valamilyen hozzátenni valója a két héttel ezelőtti, nagy port kavaró túszdrámához. Ron Kuby, New York-i emberjogi ügyvéd tárgyalásokat kezdett egy a szomáliai fiú jogi képviseletének érdekében alakuló csoportról.

Ebben a több szempontból is különleges esetben, nagy kérdésként szerepel, hogy vajon az Amerikai Haditengerészet nem sértette-e meg, a tengeren való hadviselés nemzetközi törvényeit” – mondta Kuby. „Ez a férfi az őt megillető tárgyaláshoz való teljes jog zászlaja alatt érkezett Bainbridge-be, majd letartóztatták. Az is kérdés, hogy vajon az amerikai őrizete alatt is jogképes-e, vagy hogy elítélhető-e fiatalkorának ellenére is” – veti fel az ügyvéd.
Forrás: HírExtra / Fox NEWS / Yahoo! NEWS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

gybognarjr
2009. április 23. 06:51
Remélem felakasszák a kalózt! Érdemes volna az egész Szomáliai kalóz kikötöt és 50 km-es környékét teljesen lebombázni, hogy senki és semmi meg sem maradjon. A tenger és a tengerészek biztonsága a legfontosabb. Kalózokra nincs szükség.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását