2024. május 18. - Erik, Alexandra

Nem kérnek az államosításból a tűzoltók

Sem a tűzoltók, sem a fenntartó önkormányzatok nem kérnek az "államosításból" - erősítették meg szerdán Kaposváron a Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóságok Országos Szövetsége (HÖTOSZ) közgyűlésén az érintettek.
2009. április 22. szerda 18:39 - HírExtra
Rajnai Zsolt tűzoltóezredes, a Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóságok Országos Szövetsége (HÖTOSZ) elnöke az MTI-nek kifejtette: a 112 parancsnokságot - több mint kilencezer tűzoltót - képviselő szövetség határozott álláspontja az, hogy "a jövőt csak az önkormányzati tűzoltóság bázisán tudják elképzelni".

Ezt a véleményüket osztják a létesítményi és az önkéntes tűzoltóságok, valamint azok az önkormányzatok, amelyek fenntartják a tűzoltóságokat - tette hozzá a szakmai szervezet elnöke.

Az elmondottakat erősítette meg Szita Károly (Fidesz), Kaposvár polgármestere, aki a közgyűlés résztvevőit köszöntő beszédében megdöbbentőnek és elítélendőnek nevezte azt a kormányzati szándékot, amely szerint államosítanák az önkormányzati tűzoltóságokat.

A polgármester a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) ügyvezető alelnökeként is támogatásáról biztosította a tűzoltók országos szövetségének képviselőit, egyúttal rámutatott: a tűzoltóság kiemelkedő színvonalú munkája annál inkább is megbecsülendő, mert a szervezet sok olyan problémával küzd, amely a jogalkotók hibájából a helyi parancsnokságoknál csapódik le. Példaként említette a ki nem fizetett túlórapótlékokat, a nagy fluktuációt, és a kormány részéről mostanában megfogalmazódó államosítási szándékot, amelyre egyébként két hónapja nemet mondott a tűzoltókat tömörítő szövetség vezetősége.

Rajnai Zsolt a hivatásos tűzoltók szakszervezete által a közelmúltban kilátásba helyezett demonstrációról nem kívánt nyilatkozni. Mint mondta, arról őket kell kérdezni, a szövetség szakmai kérdésekkel foglalkozik. Ezek sorából kiemelte a tűzvédelmi koncepció megalkotását, amely hosszútávra meghatározza a tűzvédelem fejlesztését, továbbá annak a jogszabály-alkotási folyamatnak a folytatását, ami figyelembe veszi a megváltozott körülményeket, igazodik a tűzoltóságok jelenlegi létszámához és a használt technikához.

A szövetség elnöke fontosnak tartaná azt is, hogy a tűzoltóságok anyagi ellátása, az állami normatíva mindenki számára egyforma feltételeket biztosítson, ugyanis - mint mondta - ma még ebben van különbség a köztestületek és a hivatásosok között.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását