2024. május 16. - Mózes, Botond

Marihuána-nagyhatalom lettünk

A Nemzetbiztonsági Hivatal legújabb évkönyvében megerősítette: Magyarország immár önellátó ország lett, már ami a marihuánát illeti. A keményebb drogokból azért még behozatalra szorulunk.
2009. április 20. hétfő 12:59 - Kesjár Norbert
Ennyi marihuána még sohasem volt Magyarországon

Marihuána
Becslések szerint legalább 150-200 millióan fogyasztanak alkalmilag vagy rendszeresen marihuánát a világon. Ez a legrégebbi és legelterjedtebb illegális drog, igaz, csak a negyedik leggyakrabban fogyasztott pszichoaktív szer a legális kávé, dohány és alkohol után. A marihuána egyértelműen drog. A kenderszármazékokat ősidők óta ellazulásra, "kikapcsolásra" szívják, mivel a központi idegrendszerre és a keringésre így hatnak. Kellemes érzést okoznak, eufóriát, szemlélődővé teszik a fogyasztót, serkentik a képzeletet. Az is tény, hogy hozzá lehet szokni a marihuánához, bár az alkohollal és a nikotinnal ellentétben nem fizikai, hanem csak pszichés függés lép fel, mert az alkohollal ellentétben nem pusztítja az agysejteket. A joint füstje akár háromszor annyi rákkeltő anyagot is tartalmazhat, mint a dohányé, ebből viszont nagyságrendekkel kevesebb jut a szervezetbe, mint egy erős dohányos esetében a dohányfüstből.
Forrás: nol.hu
A héten tartott sajtótájékoztatót a BRFK kábítószer-bűnözés elleni szolgálatának vezetője. Ródler Norbert elmondta, hogy az elmúlt pár hétben rekordmennyiségű - összesen 15 ezer tő – marihuánát foglaltak le a fővárosban. A rendőrség összesen húsz lakásban talált marihuánaültetvényt, valamint felderített két raktárt is. (Ezekben a raktárakban a tápoldatoktól, világító berendezésektől kezdve, az utolsó tekercs ragasztószalagig minden megvolt az új ültetvények létesítéséhez.)

Átlagosan 100 gramm marihuánát tudtak volna szüretelni egy növényből, hetente körülbelül 2 ezer tövet szüretelhettek, azaz körülbelül 200 kilogramm marihuánát és 300-400 millió forintos hasznot hoztak az ültetvények a szervezetnek. A házakban egyébként mintegy 100 kilogramm értékesítésre váró, szárított marihuánát is találtak.

A rendőrség információi szerint ez a szervezet Csehország és Nyugat-Európa felé is komoly kapcsolatokat épített ki. A schengeni határok keletebbre tolódásával ugyanis akadálytalanul juthat el hozzánk nyugatról az áru.

A rendőrségi vezető tájékoztatása szerint tavaly egész évben összesen 6 ültetvényt derítettek fel 3 ezer tővel, ehhez képest (is) a most lefoglalt 15 ezer tő óriási mennyiség, és a minősége is sokkal jobb a korábbiaknál.



A jövőben több és olcsóbb lesz a kábítószer

Vietnámi bűnszervezet
A legújabb lebukott marihuána-termesztők vietnámiak voltak. Ezek az elkövetők kivétel nélkül lakásokat béreltek és ott termesztették a kábítószert. A lakástulajdonosok nem fogtak gyanút, mert az elkövetők a legkülönbözőbb indokokra hivatkozva akarták elérni, hogy a tulajdonos ne jelenjen meg a háznál: hivatkoznak arra, hogy a hagyományaik szerint az újszülöttjüket egyéves koráig nem lehet meglátogatni, vagy, hogy a feng shui szerint szerencsétlenséget hoz, ha az új házban vendéget fogadnak. A büntetőügyben 17 vietnamit vettek őrizetbe, ebből négy személy a banda vezetője, szervezője volt. A többiek – jellemzően illegálisan az országban tartózkodók – az ültetvényeken dolgoztak. A bíróság előzetes letartóztatásba helyezte őket, 10-15 évig terjedő szabadságvesztést is kaphatnak.
Forrás: rendorseg.hu
„Marihuánából önellátó lett az ország” – ezt már a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) 2008-as évkönyve állapította meg (ezt még az előtt jelentették meg, hogy elkapták volna a vietnami bűnszervezetet).

A titkosszolgálatok szerint Magyarországon az előállításhoz szükséges anyagokhoz való hozzájutás szabályainak szigorítása miatt nem jellemző a szintetikus drogok előállítása.

A marihuána-termesztés azonban fellendült. „Míg tíz éve teljes mértékben importból fedezték a hazai igényeket, az ország immár javarészt önellátó. Erre utal az is, hogy mostanában már professzionális termelő-berendezésekkel állítanak elő jó minőségű árut” – írják az évkönyvben.

Az NBH szerint a jövőben még rosszabb lesz a helyzet. A közelmúltban ugyanis a kokain szállítási útvonalának áthelyeződése miatt pedig több és olcsóbb drog érkezett az országba. A schengeni határnyitással élénkült meg igazán a verseny a drogpiacon.

Az NBH szerint két fő irányból érkezik kokain az országba. A hagyományos, délkeleti útvonalon török és arab csoportok tevékenykednek, gyakran legális nagykereskedelmi tevékenységgel leplezve a kábítószer-csempészetet. A tőlük származó kábítószer néha többszöri áttételen, hierarchikusan felépülő, erőteljesen konspirált hálózaton keresztül jut el a fogyasztókhoz.

A másik útvonal a nyugati. Ezt inkább jellemzi a verseny, hiszen a schengeni csatlakozással megszűnő határok miatt minimális a személygépkocsival behozott szállítmányok lebukási veszélye. Azaz, a csempészet nem igényel szervezettséget, a csempészáru mennyisége pedig az aktuális igényekhez igazítható. Ezt az útvonalat magyarországi szervezett bűnözői csoportok uralják az NBH szerint.

Az NBH tehát arra számít, hogy az országba jutó kábítószerek mennyisége a jövőben sem fog csökkenni, sőt, a kokainé jelentősen nőni fog, ami áreséshez vezethet, így pedig nőhet az alkalmi fogyasztók száma is.



Mit lehet(ne) tenni?

A tényeket látva sokakban felvetődhet, hogy egyszerűen lehetetlen megállítani ezt a negatív tendenciát. A marihuána tekintetében így is van, hiszen hiába tiltják Magyarországon kemény büntetőjogi szabályok, az Európai Unió több országában is legális a fogyasztása, ezért a határok eltűnésével könnyen kerülhet be hazánkba is.

A marihuána tehát feltartóztathatatlannak tűnik, s – a tiltás ellenére is – valószínűleg annyira elterjedt lesz majd Magyarországon, mint más – legális – élvezeti cikkek. A kokainnal azonban más a helyzet. Ezt itthon nem lehet megtermelni – és Európa majd’ mindegyik országában is tiltott –, ezért itt kulcsfontosságú lenne a nemzetközi együttműködés hatékonyabbá tétele, illetve a magyar bűnüldöző szervek munkájának segítése az állampolgárok részéről.

A népszerű, könnyű drognak számító marihuánával szemben ugyanis a kokain nem „csak” egy füves cigi, hanem gyilkos méreg.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

parejtom
2009. április 22. 15:07
Már csak a legalizálásra várok és nyitom a Coffe Shop-omat.
DE csak 18 felett!!!
Baradlay
2009. április 20. 18:12
VEGRE!!!!"Nagyhatalom"! Ez volt mindig az almom!:))
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását