2024. május 16. - Mózes, Botond

Bajnai programot hirdetett: fájni fog

Bajnai Gordon szerint a válságkezelő program lemondást, szolidaritást kér mindenkitől, de ennek eredményeként az ország talpra állhat és megerősödhet. FRISSÍTVE: A KDNP szerint Bajnaitól is lemondást vár az ország.
2009. április 19. vasárnap 16:44 - HírExtra
KDNP: Bajnaitól is lemondást kérnek

A válság és a bizalom hiánya miatt Magyarország is lemondást kér Bajnai Gordon miniszterelnöktől - mondta a kormányfő vasárnapi bejelentésére reagálva a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szóvivője az MTI-nek.

"Bajnai Gordon a válságra való tekintettel lemondást kért Magyarországtól. Magyarország a válság és a megroppant bizalom okán lemondást kér Bajnai Gordontól, akit soha senki, semmire nem választott meg" - fogalmazott Halász Zsuzsa azt követően, hogy Bajnai Gordon vasárnap sajtótájékoztatón ismertette a kormány válságkezelő programját.

A KDNP szóvivője közölte: feketén, fehéren kiderült, hogy a kormány a válságkezelésnek csak egyetlen módját ismeri, azt, hogy "einstand".

Úgy vélte, ahhoz nem kell különösebben "sem ész, sem éleslátás, vagy szaktudás, hogy valaki kimondja azt a mondatot: ide a pénzt". Hozzátette: ilyen alapon bárki lehetne ma Magyarország miniszterelnöke.

Halász Zsuzsa közölte: "az ideiglenesen a miniszterelnöki székben állomásozó" Bajnai Gordon arra semmiféle választ nem adott, hogy intézkedéseinek következtében hogyan áll helyre a magyar gazdaság, mitől lesz növekedés, hogyan kerülünk ki abból a spirálból amibe ők vitték bele Magyarországot.

Bajnai Gordon vasárnap azt mondta, a válságkezelő program - amely a cselekvés, a kilábalás és a növekedés programja - lemondást, szolidaritást kér mindenkitől, de ennek eredményeként az ország talpra állhat és megerősödhet.

A miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatón válságkezelő programjának három eleméről beszélt. Mint mondta, csökkenteni kell a kiadásokat, meg kell teremteni a növekedés feltételeit - amelynek eszköze az adócsökkentés, a munkára ösztönzés, és a munkahelyek teremtése -, valamint mindezen lépések segítségével újra kell építeni a bizalmat Magyarország iránt.

Fidesz: Bajnai százezreket tesz tönkre


A Fidesz szerint a miniszterelnök által bejelentett csomag brutális, felhatalmazás nélküli, az intézkedések családok tíz- és százezreit fogja lehetetlen helyzetbe hozni - közölte vasárnap az ellenzéki párt szóvivője azt követően, hogy Bajnai Gordon miniszterelnök ismertette a kormány válságkezelő programját.

"Egy soha, senki által semmire meg nem választott, ennél fogva illegitim miniszterelnök bejelentette, hogy mindenfajta felhatalmazás nélkül lenyomja az emberek torkán a minden eddiginél brutálisabb megszorításokat tartalmazó MSZP csomagot" - fogalmazott Szijjártó Péter sajtótájékoztatón.

A Fidesz elnöki stábja vezetőjének szavai szerint ehhez ennek a kormánynak, ennek az embernek semmifajta felhatalmazása, semmifajta jogi vagy erkölcsi alapja nincs.
Mint mondta - utalva arra, hogy a Bajnai-program keményebb, mint a Gyurcsány Ferenc által bejelentett bármelyik csomag -, Bajnai Gordon "Gyurcsányabb a Gyurcsánynál, (...) Bajnai 110 százalékig Gyurcsány". Közlése szerint, ez a megszorító csomag, ez az MSZP csomag minden eddigi csomagnál brutálisabb, és minden eddiginél brutálisabban bünteti az embereket, azokat az embereket, akik egyáltalán nem tehetnek arról, hogy Magyarország ilyen helyzetbe került.

A politikus "mélyen antidemokratikus jelenetnek" nevezte Bajnai Gordon bejelentését, hiszen - mint mondta - soha senki által semmire meg nem választott miniszterelnök bejelentéséről van szó.

Kérdésre válaszolva Szijjártó Péter azt hangsúlyozta: míg az MSZP-kormány a megszorításokban gondolkodik, ami rossz irány, addig a Fidesz gazdaságpolitikájában a gazdasági növekedésen van a hangsúly.

A Bajnai Gordon által bejelentett egyes intézkedésekre vonatkozó kérdésre válaszolva azt mondta: a csomag egyes elemeiről felesleges beszélni.

Bajnai Gordon miniszterelnök a vasárnapi kormányülés után sajtótájékoztatón ismertette a kormány válságkezelő programját.

Mint mondta, számításaik szerint intézkedések hatására idén 400 milliárd, jövőre 900 milliárd forint a megtakarítás érhető el. Közölt azt is, a gazdasági visszaesést 5,6-6 százalék körülire prognosztizálják.

Bajnai Gordon ismertetése szerint az áfa felső kulcsa 25 százalékra emelkedik, de lenne kedvezményes, 18 százalékos kulcs is. Ide a tej, tejtermék, kenyér, pékáru és távhő tartozna. A jövedéki adó idén 5-6 százalékponttal emelkedne.

A kormányfő közölte: öt százalékponttal csökken a munkaadói járulék, míg az szja alsó kulcsának sávhatára 1,9 millió forint lesz.

A magánszemélyek különadója a jövő év végéig megmaradna; megszűnne a tételes eho, míg 2010-ben csökkentenék az szja kulcsokat, a táppénz tíz százalékponttal mérséklődne.

A családi pótlék összegét két évre rögzíti a kormány, és a jogosultság határát két évvel csökkentik. Idén július 1-től felfüggesztik az állami lakástámogatásokat, csökkentik, majd fokozatosan kivezetik, a gáz és távhő támogatást.

Bajnai Gordon közölte azt is, hogy mai formában nem marad meg a közszféra 13. havi fizetése.

A nyugdíjrendszer átalakításával kapcsolatban azt mondta: a 2009-es nyugdíjkorrekciót átütemezik, míg a 2010-es nyugdíjkorrekciót elhalasztják. Az intézkedési csomag része, hogy idén már nem fizetik ki a 13. havi nyugdíj második felét, s ez a juttatás jövőre megszűnik.

Bajnai Gordon beszélt arról is, hogy a kormány újra tárgyal a bankokkal a devizahitelesek ügyében. Azt szeretnék - mondta a miniszterelnök -, hogy önhibáján kívül senki ne kerüljön ki otthonából.

5-6 százalékos visszaesés

A magyar gazdaság visszaesése idén a vártnál magasabb, 5,5 - 6 százalékos lehet - közölte a Bajnai Gordon miniszterelnök a kormány vasárnapi ülését követően, amelyen a kabinet véglegesítette a válságkezelő programot.

A kormányfő szerint a programnak igazodnia kell az ingadozó nemzetközi környezethez és a sokkal rosszabb gazdasági, illetve ebből következő költségvetési helyzethez.

Bajnai Gordon elmondta: a rosszabb növekedés nagyobb egyensúlyhiányt jelent, ezért új lépesekre van szükség, amelyek hosszú távra biztosítják, hogy Magyarország stabil gazdaság legyen.

A kormány ezért a közszférát, a nyugdíj-, és a szociális rendszert érintő változásokat kezdeményez - jelentette be a miniszterelnök.

A kormány által tervezett megszorítások a februári csomaggal együtt idén 400 milliárd, jövőre 900 milliárd forintot tesznek ki.

Az intézkedéseket sorolva Bajnai Gordon elmondta: a közszférában a mai nominális bruttó kifizetések összértékét 2 évre rögzítik; kezdeményezik a 2009. 2. félévi kereset-kiegészítések felülvizsgálatát.

Bajnai Gordon szerint a Magyarország ebben a formában nem tudja fenntartani a közszféra 13. havi juttatását 2010 után. E helyett azt javasolja a kormány, hogy az ország teljesítményének arányában részesüljön a közszféra a többletjövedelemből.
Az önkormányzatokat is érintik a változások - mondta a kormányfő.

A miniszterelnök a várható "fájdalmas" intézkedések között említette még, hogy a 2009-es nyugdíjkorrekciót átütemezik, a 2010-eset pedig hosszabb időre elhalasztják, mert erre nem lesz forrás.

Elmondta: javaslatot tesznek a nyugdíjkorhatár kiszámítható, fokozatos felemelésére a 62-ről 65 évre, ez a program legkorábban 2012-től indulhat.

Hozzátette: idén már nem fizetik ki a 13. havi nyugdíj második felét, ami jövőre teljesen meg is szűnik, mert Magyarország ezt a juttatást sem képes fenntartani.
A kormány felgyorsítaná azt a már megkezdődött folyamatot, hogy aki a korábban szeretne nyugdíjba menni, annak ez kevésbé érje meg.

A szociális rendszer kiigazításáról, amely a munkára ösztönözne, Bajnai Gordon kiemelte: a táppénz 10 százalékponttal csökkenne, azaz a mai 70 százalékról 60 százalékra.

A kormányfő közölte: a családi pótlék összegét 2 évre rögzítik mai értéken.
A gyes és a gyed időtartamát az eddigi összesen három év helyett két évre szeretnék fokozatosan csökkenteni, de ez a lépés nem a mai gyermekekre és kismamákra vonatkozik - szögezte le a miniszterelnök. Mint mondta: az alkotmányosság és az erkölcsi érzék azt követeli, hogy legyen idő a felkészülésre, így 2012 körül indulhat meg ennek végrehajtása. Hozzátette: ezzel párhuzamosan el kell kezdeni az óvoda-bölcsőde programot is.

Idén július 1-től felfüggesztik az állami lakástámogatásokat, de ez az újonnan felvett hitelekre, támogatottakra vonatkozik - derült ki a kormányfő szavaiból. Akik ma rendelkeznek ilyen támogatásokkal, azoknak ez megmarad - szögezte le Bajnai Gordon.

A következő két évben csökkentik, majd fokozatosan kivezetik a gáz- és távhőár-kompenzációt. A miniszterelnök kiemelte, ezt a gázárak csökkentése teszi lehetővé.

Az egyéb intézkedések között a kormányfő elmondta még: a közösségi közlekedést meg kívánják reformálni; kiigazítanák a közmédia támogatását; csökkenne a közösségi agrártámogatások összege.

A fájdalmas intézkedések mellett a kormány az adórendszerben, és más intézkedésekkel is biztosítja, hogy a társadalom vagyonos rétegei is részt vegyenek a szolidaritásban - közölte a kormányfő.

Az egyensúlyőrző intézkedések rövid távon rontják a magyar gazdaság növekedését, mert csökkentik a keresletet - ismerte el Bajnai Gordon.

A kormány válságkezelő programja elérhető a www.kormanyszovivo.hu internetes oldalon.

Ez fog fájni

A miniszterelnök a vasárnapi kormányülés után majdnem másfél órás nemzetközi sajtótájékoztatón, prezentáció formájában mutatta be az ülésen elfogadott programot, amely szavai szerint elhárítja a veszélyeket és kilábalást ígér a válságból.

Bajnai Gordon közölte, a programnak három fő eleme van: csökkenteni kell a kiadásokat, meg kell teremteni a növekedés feltételeit - adócsökkentéssel, munkára ösztönzéssel és munkahely teremtéssel - valamint mindezen lépések segítségével újra kell építeni a bizalmat Magyarország iránt.

Kiemelte: a következő napokban a kormány elkészít egy világos, átlátható intézkedési tervet, amely azt a célt szolgálja, hogy a kabinet elszámoljon a polgárok felé, mit tesz azért, hogy az országot kivezesse a válságból.

A programot fájdalmasnak nevezte, amely lemondást kér a nyugdíjasoktól, akik nem kapnak 13. havi nyugdíjat, a családoktól, többek közt azért mert a következő két évben nem emelkedik a családi pótlék, az emberektől, mert tovább kell dolgozniuk, az államtól, mert vissza kell fognia a kiadásait és az állami vezetőktől is. A program lemondást, szolidaritást kér a vagyonosoktól, hogy egy ideig még adózzanak többet - közölte.

A kormányfő a programot úgy jellemezte: ennek segítségével akár több százezer munkahelyet menthetnek meg, a munkavállalók 90 százaléka alacsonyabb adósávban adózik majd, a nyugdíjasok megőrizhetik alapnyugdíjuk értékét, a jövő nyugdíjasai méltó nyugdíjat kaphatnak, a közepes jövedelműeknél lényegesen több maradhat a borítékban, a kis és közepes vállalkozások pedig a válság után bővülni tudnak.

A miniszterelnök azt szeretné, ha minden magyar polgár megértené, mi történne, ha nem hajtanák végre a válságkezelő programot. A nem cselekvés, a halogatás, a sodródás egy sokkal fájdalmasabb út: a kontrollálhatatlan, kilátástalan és feltartóztathatatlan lecsúszás útja lenne - vélekedett.

Mint mondta, a program reményt és lehetőséget kínál, de ha nem lépnek elég gyorsan, és elég nagyot, akkor Magyarország hosszú évekre tartós recesszióba kerülhet, lemarad a régió országaitól, százezres nagyságrendben szűnhetnek meg munkahelyek, egyre nagyobb lesz az adóssága, veszélybe kerülhet az adósságszolgálat teljesítése, valamint a nyugdíjak, családtámogatások értékállósága is. Magyarország számára ezek elkerülése a tét - hangoztatta a kormányfő.

Bajnai Gordon szerint szembe kell nézni a kialakult helyzettel: a rosszabb gazdasági várakozáshoz még hozzájön a forint gyengülése. A programnak ezért hozzá kell igazodnia az ingadozó nemzetközi környezethez és a vártnál sokkal rosszabb gazdasági, költségvetési környezethez. Rövidtávú és strukturális átalakításokra is szükség van - jelentette ki.

A helyzetet értékelve úgy fogalmazott: Magyarország ma "egyfajta ördögi körben van", hiszen egyik oldalról a magas adók csökkentik a gazdaság növekedési képességét, az alacsonyabb növekedési képesség rontja az ország iránti bizalmat, a bizalomhiány pedig magas kamatokban kifejezve "az egyensúlytalanság állapotában" tartja a gazdaságot. Véleménye szerint a cselekvési program végrehajtásával ki lehet törni az ördögi körből.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását