2024. május 17. - Paszkál

Vegyület a madárinfluenza ellen

Hongkongi és amerikai kutatók 230 ezer szintetikus vegyület ellenőrzése közben találtak egy olyan molekulát, amely megállíthatja az influenzavírusok, köztük az emberre is veszélyes H5N1-es madárinfluenza-vírus szaporodását.
2009. április 16. csütörtök 06:40 - HírExtra
A hasonló gátlószerek utáni kutatás felgyorsult az utóbbi években, ahogy a korábbi vírusellenes szerek - például az oszeltamivir - egyre inkább elveszítik hatékonyságukat egyes vírustörzsekkel szemben. Ezek közé tartozik a szezonális influenza vírustörzse, a H1N1 is.

A kutatók az Egyesült Államok Nemzeti Rákintézete által listára vett 230 ezer vegyületet vizsgálták meg, és kiválasztottak húsz molekulát, melyek potenciálisan akadályozhatják a H5N1 szaporodását, ezek közül lett egy a "nyerő". "Találtunk egy vegyületet, amely eltér az oszeltamivirtól, ám ugyanúgy működik" - közölte Leo Poon, a Hongkongi Egyetem mikrobiológusa egy szerdai sajtótájékoztatón.

A szakemberek szerint az NSC89853 jelű, 1-es számmal jelölt vegyület ígéretesnek mutatkozik a megváltozott vírusokkal szemben. Hasonlatuk alapján az ajtón lévő zárba illett eddig kulcsként az oszeltamivir, ám miután a kulcslyuk megváltozott, nem nyitja az ajtót a korábbi kulcs. A felfedezett új vegyülettel másik zárhoz tartozó új kulcsot találtak, amely ugyancsak nyitja az ajtót.

Kísérleteikben a kutatók emberi sejteket fertőztek meg laboratóriumi körülmények között a szezonális influenza vírusával, illetve H5N1-vírussal. Úgy találták, hogy mindkét vírustörzs sokszorozódását hatékonyan előzte meg az 1-es vegyület. Erről a Journal of Medicinal Chemistry című szaklap legfrissebb számában is beszámolnak.

A molekulából új vírusellenes szert fejleszthetnek ki, de a szakemberek hozzátették, hogy piacra kerüléséhez legalább nyolc év kell.

A legtöbb ország oszeltamivirt vagy a hozzá hasonló zanamivirt tart készleten, hogy szükség esetén megakadályozza az influenzavírusok terjedését. Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központjának (CDCP) legfrissebb adatai szerint azonban a H1N1 vírustörzs mintáinak 98 százaléka rezisztens volt az oszeltamivir hatóanyaggal szemben, melyet Tamiflu néven forgalmaznak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását