2024. május 4. - Mónika, Flórián

Hiller óvná a "mélyrétegeket"

Egyetlen terület sem vonhatja ki magát a költségvetés átrendezéséből, de óvni kell a megkezdett programokat, és azokat, amelyek a "mélyrétegeket" érintik.
2009. április 14. kedd 22:23 - HírExtra
A tárcavezető hangsúlyozta: az Oktatási és Kulturális Minisztériumban az elmúlt hetekben is zökkenőmentesen folyt a munka.

A jövőről szólva megjegyezte, hogy a tárca megkezdett programjai folytatódnak, így továbbra is kiemelt területként kezelik a kulturális vidékfejlesztést: az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér (IKSZT) elnevezésű projekt keretében így 2011-re a százas nagyságrendet is eléri majd az 5.000 fősnél kisebb települések megújult közösségi házainak száma.

Hiller István hangsúlyozta a külföldi kulturális megjelenés fontosságát. Mint elmondta, folytatódnak az idei New York-i és washingtoni magyar évad rendezvényei, Japánban szeptemberben kezdődik a magyar kulturális hónap, a Római Magyar Akadémia három és fél éves felújítási munkálatai pedig már május és június fordulójára befejeződhetnek.

Mint hozzátette, az OKM négy nagy kulturális beruházást vett tervbe: a szentendrei Skanzen bővítésének folytatását, a budapesti Szépművészeti Múzeum térszint alatti bővítését és a Zeneakadémia, valamint a budai Vár rekonstrukcióját. Ez utóbbit "megölték", mert az I. kerületi önkormányzat nem engedélyezte a beruházást - emlékeztetett.

A 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programról szólva a miniszter elmondta: a tárcánál zökkenőmentesen zajlik a program-előkészítés, két polgármester három éven belüli elvesztését azonban nem lehetett előre látni; a baranyai város képviselőtestülete jelenleg sem tud dönteni több fontos kérdésről, polgármester hiányában.

Választási ciklusokon túlnyúló projektnek nevezte Hiller István a 2011-es magyar európai uniós elnökség kulturális programsorozatát. Mint fogalmazott: az EU-elnökség fél évének szorosan össze kell fonódnia a kultúra bemutatásával, ezért külön miniszteri biztost fog kinevezni a tervek koordinálására.

A miniszter beszámolóját helyenként éles hangú vita követte. Halász János, a bizottság fideszes alelnöke kijelentette: Hiller István beszámolója "kérdések feltevésére sem érdemes". Fedor Vilmos (MSZP) a kormánypárti honatyák támogatásáról biztosította a tárcavezetőt, de arra kérte, a jövőben "támaszkodjon jobban a képviselőkre".

Az OKM 2009-es költségvetésével kapcsolatos kérdésekre válaszolva Hiller István leszögezte: egyetlen terület sem vonhatja ki magát a költségvetés átrendezéséből, a kultúra és az oktatás védelmét azonban "messzemenően szem előtt fogja tartani".
Mint hozzátette, az OKM nem tartozik "az elsődleges válságkezelő tárcák közé (...), de aki úgy gondolja, hogy kultúra nélkül lehet válságot oldani, annak köze nincs a XXI. századhoz". "Mélyen hiszek abban, hogy a kultúra a válságkezelés legmodernebb formája, csak nem a felületi sérüléseket, hanem a mélyrétegeket képes gyógyítani" - fogalmazott.

Képviselői kérdésekre válaszolva Hiller István elmondta: folytatódik a tárca Közkincs programja, a Magyar Állami Operaház idén is megkapja a korábban garantált 5,3 milliárd forintot, csak a tervezettől eltérő formában. A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete (MAOE) és a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány (MAK) köztestületként való egyesülésével kapcsolatban megjegyezte: az OKM támogatja, de meg kell győzni róla az igazságügyi tárcát is.

Hiller István úgy vélte, át kell rendezni a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) forrásbázisát, ellenkező esetben a szervezet 2-3 éven belül súlyos anyagi gondokkal fog küzdeni. A lépéshez azonban parlamenti összefogásra van szükség - tette hozzá.

A meghallgatás végén 6 fideszes és kereszténydemokrata képviselő ellenében a bizottság szocialista és szabad demokrata többsége 10 igen szavazattal támogatta a tárcát eddig is vezető miniszter kinevezését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását