2024. május 19. - Ivó, Milán

Folynak a meghallgatások

Budapesten szerdától szombatig tartják a válogatást az Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval elnevezésű esemény 2009-es versenyszerepeire - közölték a szervezők az MTI-vel.
2009. április 12. vasárnap 15:15 - HírExtra
New York-ban már lezárult, Gdanskban pedig a múlt héten kezdődött a válogatás. Budapest után az operaénekesek Párizsban, az Opéra Bastille-ban április 20. és 22. között, végül a norvégiai Bergenben, a Den Nye Operában április 26. és 28. között próbálhatnak szerencsét.

New York-ban a nagyrészt az Egyesült Államok területéről érkezett versenyzők meghallgatásaira március végén kevés volt a kijelölt három nap: a hivatalos meghallgatási időszakot két pótnappal kellett megtoldania a Dicapo Operaház szervezőinek. Az amerikai dalszínház Tobias Picker Emmeline című darabját mutatja be Alföldi Róbert rendezésében, a zsűrizésben az opera igazgatója mellett a darab szerzője is részt vett.

Három új operaház csatlakozott idén a versenysorozathoz, a döntőnek azonban változatlanul a Szegedi Nemzeti Színház ad helyet 2009 novemberében, ahol két produkció zenekari kíséretét ismét a Pannon Filharmonikus Zenekar látja majd el.

A debreceni Csokonai Színház, az ostravai Morva-Sziléziai Nemzeti Színház és a svájci Théatre Bienne Soleure "újonc" a bevált partnerek, a gdanski Opera Baltycka és a New Yorki Dicapo Opera mellett.

A debreceni Csokonai Színház David Alagna Egy halálraítélt utolsó napja című darabját mutatja be Nadine Duffaut rendezésében. A zeneszerző jó nevű rendező és híres a tenorista, Roberto Alagna fivére.

A gdanski Opera Baltycka Richard Strauss Ariadné Naxosban című művét tűzi műsorra. A 2008-as versenyben az ő produkciójuk (Britten: Lukrécia meggyalázása) főszereplője, a horvát Janja Vuletic nyerte a legjobb énekesnő díját.

A Théatre Bienne Soleur két egyfelvonásossal debütál a versenyben: Ravel Pásztoróra és Martinu Alexandre bis című darabjával, amelyeket Bagó Bertalan rendez. A színész-rendező az operaműfajban lesz debütáns.

A Morva-Sziléziai Nemzeti Színház Marco Tutino operáját fogja játszani, a Vita című mű a Milánói Scala premierje után először Ostravában hangzik el a zeneigazgató, Oliver von Dohnányi vezényletével. A darabot Telihay Péter rendezi.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását