2024. május 2. - Zsigmond

Koko depressziós

Búskomor Koko, a szkopjei állatkert egyetlen csimpánza, ezért egy erre specializálódott hollandiai terápiás központba küldik.
2009. április 11. szombat 09:24 - HírExtra
A 14 éves csimpánz a macedón főváros állatkertjének kedvence, ennek ellenére boldogtalan. Kilenchónapos korában elárvult, szülei tüdőbetegségben pusztultak el. Azóta egyedüli csimpánzként él az állatkertben, pedig a csimpánz társasági lény, a természetben is csoportokban él.

Koko magánya depresszióhoz vezetett, már a saját szőrét kezdte tépkedni, ezért rövidesen egy Amszterdamhoz közeli intézetbe küldik rehabilitációra, ahol egy-másfél évig fogják kezelni.

Anasztasz Petrov, az állatkert igazgatója elmondta, hogy Koko távolléte alatt bővíteni akarják a majmoknak szánt területet, hogy több csimpánzt tudjanak befogadni, és így Koko ne legyen többé magányos.

Kokót születésétől, aztán a csimpánzszülők halála óta Dragan Trajkovszki gondozta, aki szinte fiaként tekint az állatra.

A szkopjei állatkertet 1926-ban építették, és hetven faj 400 példánya látható benne.
Bár mostanság az állatkert elevenállat-kínálata csekély, itt található a Balkán egyik legnagyobb természettudományi múzeuma, több ezer kitömött állattal és számos őslény maradványával.

Hogy az utóbbi években lepusztult állatkertet ne kelljen bezárni Macedónia esetleges európai uniós csatlakozása esetén, már a közeljövőben alkalmazni kívánják az állatkertekre vonatkozó EU-szabványokat. Első lépésként a szkopjei zoo az európai állatkertek szövetségébe való belépést tervezi.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását