2024. május 19. - Ivó, Milán

Csak zaklatás nélkül lehet begyűjteni a kopogtatócédulákat

Csak zaklatás nélkül gyűjthetnek ajánlószelvényeket a június 7-ei európai parlamenti választáson induló pártok, s nem tehetik ezt munkahelyen, egészségügyi, közigazgatási vagy önkormányzati intézményben, valamint tömegközlekedési eszközön.
2009. április 8. szerda 07:10 - HírExtra
A több mint nyolcmillió választópolgárnak péntekig kell megkapnia a választásról szóló értesítőt és ajánlószelvényt.

A választók úgy ajánlhatnak jelöltet, ha a kitöltött ajánlószelvényt átadják neki, illetőleg az őt jelölő szervezet képviselőjének. Fontos szabály, hogy az ajánlás nem vonható vissza. Többszöri ajánlás esetén mindegyik érvénytelen lesz, mert a központi ajánlásellenőrző rendszer ezeket kiszűri.

Az ajánlás csak akkor érvényes, ha azon szerepel a jelölt és a jelölő szervezet neve (közös jelölésnél mindegyik szervezet neve), az ajánlást tevő választópolgár neve, címe, személyi azonosító száma, valamint saját kezű aláírása.

A választáson listát állítani szándékozó pártoknak 20 ezer érvényes ajánlást kell összegyűjteniük. Ajánlószelvényt az állampolgárok zaklatása nélkül - a már említett helyeken kívül - bárhol lehet gyűjteni. Nem lehet ajánlást gyűjteni munkahelyen, munkavégzés közben, a fegyveres erőknél és a rendvédelmi szerveknél szolgálati viszonyban lévő személytől a szolgálati helyen vagy szolgálati feladat teljesítése közben, tömegközlekedési eszközön, valamint állami és helyi önkormányzati szervek hivatali helyiségében.

A választási eljárási törvény kifejezetten tiltja, hogy bárki az ajánlásért cserébe bármilyen előnyt - például pénzt vagy ajándékot - ígérjen, illetve adjon; ez egyébként bűncselekménynek is minősül. Ha a szelvény elvész vagy a kitöltését elrontják, újat lehet kérni a helyi jegyzőtől.

A pártoknak az ajánlószelvények gyűjtését megelőzően nyilvántartásba kell vetetniük magukat az Országos Választási Bizottságnál (OVB), és az adatvédelmi biztosnál is be kell jelenteniük az ajánlószelvények gyűjtését. A törvény tiltja, hogy a pártok másolatokat készítsenek az összegyűjtött ajánlószelvényekről.

Péterfalvi Attila akkori adatvédelmi biztos 2002-es ajánlásában arra hívta fel a figyelmet, hogy ajánlást csak a jelölttől, illetve a jelölő szervezettől származó meghatalmazással rendelkező személy gyűjthet.

A pártoknak május 8-ig kell benyújtaniuk az ajánlószelvényeket az OVB-hez, és addig jelenthetik be a listákat. A listák 66 nevet tartalmazhatnak, azok közül 22 kerül fel a szavazólapra (Magyarország 22 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe), amely az egész országban egységes lesz. A benyújtott ajánlószelvények érvényességét az Országos Választási Iroda állapítja meg 3 napos határidővel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

aser
2009. április 17. 18:12
Nálam már voltak a Fidesz gyüjtői.Mondtam,hogy már odaadtam a kopogtatócédulát.Erre megkérdezték:MELYIK Pártnak?
Én erre visszakérdeztem:Ez nem titkos szavazás lesz?
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását