2024. május 19. - Ivó, Milán

A rendszerváltás, mint kutatott történelem

A rendszerváltozás helyi történéseit feltáró kutatás indult Hódmezővásárhelyen; az Emlékpont Múzeum szakemberei a tervek szerint az események több mint száz résztvevőjével készítenek interjút.
2009. április 7. kedd 07:25 - HírExtra
Mészáros Tamás történész szerint eddig több mint tizenöt beszélgetés készült el. A nyilatkozók között volt egykori MDF-es és kisgazda országgyűlési képviselő és az SZDSZ helyi elnöke is. Beszámolója szerint a korabeli hódmezővásárhelyi közéleti szereplők szívesen emlékeznek vissza az 1989-es történésekre, és szabadon beszélnek húsz évvel ezelőtti önmagukról.

A kutatóknak az a tapasztalata, az 1989-es nemzedék szerencsésnek érzi magát, hogy részt vehetett a sorsfordító eseményekben; van, aki meg is hatódik a kamera előtt. Az eddig rögzített visszaemlékezésekből kiderült, hogy 1989-ben az ellenzéki pártok között helyi szinten még alig voltak ellentétek. Majdhogynem átjárhatóság volt az MDF és az SZDSZ között.

A vásárhelyi ellenzékiek rendszeresen jártak fel Budapestre a különböző politikai rendezvényekre, megbeszélésekre, így közvetlen tapasztalatokkal rendelkeztek az országos trendekről. Az ellenzéki politikusok mellett a kutatók szeretnék megszólaltatni a hatalom egykori birtokosait is, néhány napon belül a történészek kamerái elé áll például Hódmezővásárhely utolsó tanácselnöke is.

Mészáros Tamás bízik benne, hogy a későbbi nyilatkozók között lesznek az MSZMP helyi vezetői a nyolcvanas évek végéről és a reformkörök egykori tagjai is. A száznál is több tervezett megszólaló nem mindegyike pártpolitikus: visszaemlékezésre kérik a rendszerváltás civil, mozgalmi oldalának helyi szervezőit is, de volt már a megkérdezettek között amatőr fotós is, aki annak idején felvételeket készített a fontosabb eseményekről.

A személyes interjúk mellett a kutatás része a korabeli dokumentumok feldolgozása is. Az akkor alakulóban lévő pártok iratai azonban még nincsenek levéltárban, így azokat a politikai szervezetek irattáraitól kell beszerezni. A kutatási eredményekből a tervek szerint tanulmánykötet születik, és hamarosan elindul az a honlap is, ahol interjúrészleteket olvashatnak és láthatnak majd az érdeklődők. Az elkészült kutatási anyagot az Emlékpont munkatársai felhasználják az intézmény első - 2010-ben nyíló - időszaki kiállításához is, amely a magyarországi és hódmezővásárhelyi rendszerváltozásról fog szólni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását