2024. május 18. - Erik, Alexandra

Tízezrek az utcán előre hozott választást akarnak - percről percre

A parlament feloszlatásáért és az előrehozott választásokért tart nagyszabású demonstrációt vasárnap délután kettő órától a Hősök terén a Civil Összefogás Fórum. A megmozduláshoz már számos civil szervezet csatlakozott.
2009. április 5. vasárnap 14:40 - HírExtra

15:07

Több mint tízezren gyűltek össze a Civil Összefogás Fórum által, az előre hozott választásokért meghirdetett tüntetés kezdetére a fővárosi Hősök terén vasárnap délutánra.

Makovecz Imre, az egyik főszervező azt mondta a jelenlévőknek, hogy ha nem lesz hatása a mostani demonstrációnak, akkor újabb megmozdulást szerveznek, hogy kiköveteljék az előre hozott választást.

A térre folyamatosan érkeznek az emberek, a Kodály köröndnél a rendőrség elterelte a forgalmat, és a Hősök tere körül is lezártak több utcát. A teret nem vették körbe kordonokkal.

Az emberek többsége nemzetiszínű és árpádsávos zászlóval a kezében érkezett a demonstrációra, de a tömegben jobbikos zászlót is látni.

A Hősök tere teljesen megtelt, még a Szépművészeti Múzeum és a Műcsarnok lépcsőin is szimpatizánsok állnak, a tömeg a tér előtti Dózsa György utat, illetve az Andrássy út torkolatát is megtölti.

A szervezők a színpadról azt közölték, több mint ötvenezren jelentek meg a megmozdulás kezdetére.

15:05

A Kodály köröndnél és az Andrássy úton végig előrtehozott választásokat skandálva követel a tömeg, elkergetni vágyva a "percdemokráciát" kínálókat. A hozzáértők szerint már 100 ezer fős a tömeg, de erre pontos adatunk még nincs.



14:55

A Walesi bárdok hangvételét idéző gondolatok mellé sorakoznak azok a dörgedelmek, melyek a politika "eredetgi szemeiségét"(?) hiányolják a jelen politikájában, mely  utóbbival a népnek kötelessége szembeszállni. Kis Robin Hood-os felütésként a gazdagok megadóztatását is követelik a szónokok. Már csak az a kérdés, kit tekintenek gazdagnak, kvázi mennyi a mennyi?

14:44

Majd elfelejtettük, de szerencsére emlékeztetnek rá minket: kordonoktól mentes közéletet és ünnepeket, a tojásdobálás, mint a véleménynyilvánítás szabad jogát is követelik, no és magától értetődően a bankárok tisztességének a megkérdőjelezését is felhánytorgatják a regnáló hatalomnak. (Izgalommal várjuk a tisztességes bankárok korának eljövetelét - a szerk.)

14:35

Alkotmány reformot, a jelenlegi helyzet felelőseinek közéletből való kizárását, a határon túli magyarok számára állampolgárságot, a privatizáció azonnali leállítását és még sok egyéb már unásig ismert szankciót követelnek a felszólalók és a tömeg egy határozott véleménnyel rendelkező csoportja.



14:30

Rengeteg zászló erdejében perszelő hőségben áll a tömeg, gárdával, Jobbikkal és egyéb hangulatfokozó elemmel megtoldva. Tilkovics Gábor: Magyarország be van tiltva és a Szentkorona tan továbbra is elérhető a gyülekező tömegek számára, kérdés, hogy ebből mi hasznuk lehet.

14:20

A tömeg mérete nem meghatározható kollégánk számára, de az útlezárásokból és a tömeg sűrűségéből következtetve akár elérheti a több tízezer főt. Mindenesetre a kijutás sem volt egyszerű a Hősök terére, a Deák téren a sárga vonal(Földalatti) előtt a jegyszedőig állt a hatalmas sor.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását