2024. május 17. - Paszkál

Ezért jó szocialistának lenni!

A rendkívüli MSZP-kongresszus teljesítette küldetését: minden vitás kérdést lezárt. Az MSZP-nek végre lesz pártelnöke és az országnak végre lesz miniszterelnöke.
2009. április 5. vasárnap 18:26 - Kesjár Norbert
A szocialista kongresszusokra jellemző magas fokú biztonsági intézkedésekkel készültek ismét a különböző biztonsági szolgálatok és a rendőrség erre a rendezvényre is. A budapesti Kongresszusi Központot hosszú kordonnal vették körül és a sajtó munkatársainak ezúttal is többlépcsős biztonsági rendszeren kellett átmenniük, hogy bejussanak az épületbe.

Az időjárás is kegyes volt a kongresszus részvevőihez, mert végig sütött a nap. Ebben az igazi tavaszi hangulatban csak mosolygós küldötteket lehetett látni. S – mint később kiderült – minden okuk megvolt a jó hangulatra, hiszen elvégezték a rájuk bízott feladatot.
Kiss Péter prófétának bizonyult. A kongresszus előtti villám-interjúban ugyanis a következőket mondta: „Ma pártelnököt és miniszterelnök-jelöltet választunk. Meglepetésre nem számítok.”

Gyurcsány elköszönt

A kongresszus „keretes szerkezetét” Gyurcsány Ferenc adta meg azzal, hogy az elején ő ajánlotta a miniszterelnök-jelöltet a küldöttek figyelmébe, a találkozó pedig az ő búcsúbeszédével ért véget.



Gyurcsány a következő szavakkal ajánlotta Bajnai Gordon miniszterelnök-jelöltet a szocialisták figyelmébe: „most elsősorban nem Bajnai Gordonról kell szavaznotok, hanem magatokról. Úgy szavazzatok róla, hogy tudjátok: ő vállalja ezt a megbízatást. Ne csak most szavazzatok rá, hanem később se hátráljak ki mögüle”.

Bajnai: „Védeni fogok!”

Bajnai Gordon több mint félórás beszéde alapján két dolgot lehet megállapítani. Az egyik, hogy végig érezhető volt rajta: rendkívül fontos számára a hitelesség visszaszerzése. Az, hogy nem ígérgetni akar, hanem konkrét elképzelésekkel válságmenedzselésre vállalkozik. Azt hangsúlyozta mindenekelőtt, hogy ő csak egy évig akar miniszterelnök lenni és neki konkrét – rövid távú – célja van.

A másik dolog, ami kiderült róla, hogy nincs híján a szónoki képességnek ő sem (ezzel persze lehet, hogy csak a beszédíróját dicsérjük). Beszédében ugyanis többször is olyan mondatokat használt, amelyeket megmosolyogták a jelen lévők. Az egyik ilyen mondat: „Cél a magyar euró, ami lehet, hogy kicsi és sárga, de nem lesz savanyú”. A másik: „Hadd idézzek az Egri Csillagokból: nekünk nem sok nyúlra, hanem kevés oroszlánra van szükségünk. Legalább (utalva ezzel az elengedhetetlen kormánytöbbségre – a szerk.) 200 oroszlánra”.



Bajnai hangsúlyozta: ahhoz, hogy a célok valóra váljanak, összefogásra és arra van szükség, hogy az emberek elfogadják a válságkezelő intézkedéseket.

Beszédét egy foci-hasonlattal zárta, kiemelvén, hogy ő bizony nem a népszerűségre hajt, hanem arra, hogy megtegye a szükséges lépéseket, megvédve ezekkel Magyarországot a további válság-hatásoktól.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását