2024. május 20. - Bernát, Felícia

Engedélyezik a házasságon belüli nemi erőszakot?

Hamid Karzai afgán elnök elrendelte országa házassági törvényének felülvizsgálatát, miután a jogszabályt külföldön számos bírálat érte a házasságon belüli nemi erőszak engedélyezése miatt.
2009. április 5. vasárnap 09:46 - HírExtra
Az afgán elnök utasítást adott a jogszabály felülvizsgálatára. Karzai nem tett említést arról, hogy a felülvizsgálat a törvény mely részére vonatkozik, de arra panaszkodott, hogy a nyugati sajtó félreérti a szöveget. A Karzai által aláírt, de a hivatalos közlönyben még nem publikált, ezért még nem hatályos jogszabály törvényerőre emeli a síita családjogot. Az új törvény csak a lakosság mintegy 15 százalékát kitevő síita muzulmánokra vonatkozik, a többségben lévő szunnitákra nem.

A vitát az váltotta ki, hogy a jogszabály egyik cikkelyét külföldön úgy értelmezik, hogy megengedi a házasságon belüli nemi erőszakot.

A szombati NATO-csúcstalálkozón éles bírálatot kapott Karzai a törvény miatt. Angela Merkel német kancellár például kiemelte a nők és férfiak egyenjogúságát, és a törvény elutasítását követelte. Barack Obama amerikai elnök pedig visszataszítónak nevezte a jogszabályt, s leszögezte: fontos, hogy a NATO-tagállamok fogékonyak legyenek a helyi kultúra sajátosságaira, de léteznek bizonyos alapelvek, amelyeket minden országnak be kell tartania. Ebbe pedig a nők tisztelete is beletartozik - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását