2024. május 10. - Ármin, Pálma

Obama lazít a szigoron?

Az amerikai elnök arra készül a The Wall Street Journal szerint, hogy eltörölje a kubai-amerikaiak hazalátogatásaira vonatkozó korlátozásokat, de törvényhozók egy jelentős csoportja ennél is többet szeretne.
2009. április 4. szombat 17:03 - HírExtra
Az üzleti körök lapja egy a nevét elhallgatni kívánó, magas rangú kormányzati illetékest idézett szombati, internetes számában, aki közölte, hogy Barack Obama szerint itt az ideje beváltani a választási kampányban tett ígéretét, hogy eltörli az utazási és csomagküldési korlátozásokat. A négy évtizedes embargó megszüntetéséről vagy diplomáciai közeledésről azonban egyelőre nincs szó.

A korlátozásokat Obama a saját hatáskörében megszüntetheti, a kereskedelmi és pénzügyi zárlat feloldásához azonban törvényhozási jóváhagyás szükséges. Az elnök a lap találgatása szerint az e hónapban megrendezendő amerikai csúcsértekezlet előtt fogja bejelenteni a döntését. A találkozó április 17-19 között lesz Trinidad és Tobagóban.

A The Wall Street Journal azzal indokolja ezt az időzítést, hogy Obamára nyomás nehezedik a latin-amerikai vezetők egy csoportja részéről, hogy tegyen szimbolikus gesztust Kuba felé a kapcsolatok újjáépítése kezdeteként.

Amerikai törvényhozók egy jelentős csoportja tovább akar menni ennél: eltörölné az utazási korlátozást az Egyesült Államok összes polgára számára. A tervnek mindkét párton vannak támogatói, a kongresszusban már több mint 120-an. Egyik érvük, hogy ha például Iránba és Észak-Koreába utazhatnak az amerikaiak, akkor Kubától sem lehet eltiltani őket, ráadásul ez a korlátozás sérti az alkotmányt is szerintük.

A csoport hét tagja szombaton Havannába érkezett tájékozódás céljából. Ez a legjelentősebb ilyen küldöttség 2006 óta a kommunista szigetországban. Hivatalos programjukat még nem egyeztették, de felteszik, hogy találkozhatnak a kubai parlament elnökével. Emberekkel akarnak beszélni, és meghallgatni az elképzeléseiket arról, hogy miként lehetne segíteni a kapcsolatok alakulásában - mondta újságíróknak Marcia Fudge ohiói demokrata képviselő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását