2024. május 2. - Zsigmond

Ilyen még Diana temetése óta nem volt

A néhai Diana hercegnő temetése óta nem látott gyászoló tömeg vett búcsút szombaton a Nagy-Britanniában futó Big Brother-sorozat egyik legellentmondásosabb sztárjától, Jade Goodytól, aki a rákkal vívott hosszas és nyilvános küzdelem után a múlt hónap végén hunyt el, alig 27 évesen.
2009. április 4. szombat 15:30 - HírExtra
A fiatal nő, aki két kisgyermeket hagyott hátra, széles körben megvetett, rasszistának bélyegzett páriából vált országos megbecsültséggel övezett médiaszemélyiséggé azzal, hogy igen bátran viselt súlyos betegségét a kór megelőzésének, mások megmentésének szolgálatába állította.

A hosszú kocsisor alkotta, lépésben haladó temetési menet hosszú útvonala mentén tízezrek sorakoztak fel, és szinte mindenki dobott egy-egy szál virágot a koporsót szállító antik Rolls-Royce-ra.
London legutóbb 1997 szeptemberében, a párizsi autóbalesetben elhunyt Diana hercegnő búcsúszertartásán volt tanúja a gyász hasonló megnyilvánulásának. Akkor is hatalmas tömeg övezte az utcákat, és szintén virágokat szórtak a hercegnő koporsóját szállító autóra.

Jade Goody tavaly diagnosztizált betegsége előtt a Channel 4 kereskedelmi adón futó Big Brother-sorozat egyik legnagyobb botrányhőseként vált ismertté, mivel a két évvel ezelőtti BB-ház szereplőjeként rasszistának bélyegzett kijelentéseket tett az egyik indiai lakótársra, Shilpa Shetty színésznőre, rosszízű megjegyzésekkel illetve származását, bőrszínét, nevét, kiejtését.

Az ügyből napok alatt példátlan botrány kerekedett, az akkori brit kormányfő, Tony Blair, és az indiai kormány is nyilvánosan elítélő nyilatkozatokat tett. A Big Brother-sorozat főtámogatója, az egyik brit mobiltelefon-forgalmazó hálózat azonnali hatállyal felmondta a szponzori szerződést, és az akkori BB-ház több sztárlakója - köztük Goody is - elvesztette promóciós szerződéseit.

Goodyt, aki a leghangosabban szidta az indiai lakótársnőt, a nézők példátlan, 82 százalékos aránnyal szavazták ki a házból.

Jade és Shilpa azonban nem sokkal később nyilvánosan kibékült, sőt jó barátokká váltak, és többször találkoztak.

Goody éppen a Big Brother indiai változatában szerepelt tavaly, amikor tudomást szerzett súlyos betegségéről.

Ezután egy pillanatra sem vonult vissza a nyilvánosságtól, sőt egyenesen szorgalmazta, hogy leépülésének, végül haldoklásának szinte minden szakaszáról értesüljön a nagyközönség. Ezzel kifejezetten az volt a célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a minél fiatalabb korban elkezdett nőgyógyászati rákszűrés fontosságára.

Nem eredménytelenül: a brit egészségügyi hatóságok szerint Jade önzetlen - már halálos betegen folytatott - kampányának hatására hatalmas mértékben, 57 százalékkal megugrott a szűrésre jelentkezők száma.

Jade Goody e bátor magatartásával rendkívüli megbecsülést vívott ki magának, rajongótábora több milliósra duzzadt, és még Gordon Brown brit kormányfő is méltatta hősiességét halála után.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását