2024. május 10. - Ármin, Pálma

Így fest a Bajnai-csomag

Idén további 100-120 milliárdos kiadáscsökkentést jelent a Bajnai-csomag, az eddigi lefaragások és az új intézkedések jövőre összességében 850-900 milliárdos kiadáscsökkentést jelentenek - tudta meg az MTI kormányzati forrásból.
2009. április 2. csütörtök 15:05 - HírExtra
A Gyurcsány-kormány februárban újtervezte a 2009-es makrogazdasági mutatókat, 3,3 százalékos gazdasági recesszióval számolt és a már eddig meghozott intézkedéseivel 230 milliárdos kiadáscsökkentésről döntött.

Ehhez képest a Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt által a szocialista és szabad demokrata képviselőknek eljuttatott politikai nyilatkozatban rögzített kiadáscsökkentő intézkedések további 100-120 milliárd forintos kiadásszűkítést irányoznak elő - tájékoztatták kormányzati források az MTI-t.

Ez azt jelenti, hogy a tavaly év végén elfogadott költségvetéshez képest idén 300-350 milliárd forintos spórolást irányoz elő a kabinet.

A kormányzati számítások szerint jövőre az eddigi lépések több mint 500 milliárdos áthúzódó hatást jelentenek, az új intézkedésekkel együtt pedig ez ez összeg 850-900 milliárd forint lehet.

A 13. havi nyugdíj második részének idei visszavonása egyébként önmagában már 80 milliárd forintos tétel.Tavaly október óta egyébként a kabinet már 800 milliárd forintos kiadásszűkítésről döntött.

Az ősszel benyújtott első költségvetési tervezetben a kormány 3 százalékos GDP növekedéssel számolt, a második javaslatban már csak 1,2 százalékkal. A második változatban az elsőhöz képest már 183,1 milliárd forint volt a kiadáscsökkentés összességében.

A harmadik költségvetési tervezetben, amelyet Veres János pénzügyminiszter módosító csomagjaként tárgyalt és fogadott el tavaly a parlament, már 0,9 százalékos gazdasági visszaeséssel számoltak és 408 milliárd forintos kiadáscsökkentést hajtottak végre.
Idén, a kormány újtervezte a 2009-es makrogazdasági mutatókat, 3,3 százalékos gazdasági recesszióval számolt és eddigi intézkedéseivel 230 milliárdos kiadáscsökkentésről döntött, mindez összesen fél év alatt több mint 800 milliárd forintos kiadáscsökkentést jelent.

Az idei kiadáscsökkentő lépések között volt egyebek mellett a mezőgazdasági területalapú kiegészítő támogatások szűkítése, a minisztériumok idei működési költségeiből 60 milliárd forint zárolása, lakásépítési és otthonteremtési támogatások, valamint a gáz- és távhő-ártámogatások átalakítása.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását