2024. május 18. - Erik, Alexandra

Félmilliárd a kórháznak

Jövőre már korszerűsített sürgősségi osztály működhet a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház kórházban, az intézmény a fejlesztésre közel félmilliárd forintot nyert - mondta a Nógrád megyei intézmény főigazgatója sajtótájékoztatón szerdán.
2009. április 1. szerda 12:15 - HírExtra
A hátrányos helyzetű régiókat célozta meg az Új Magyarország Fejlesztési Terv operatív programjának pályázata, amelyen a salgótarjáni megyei kórház 494,9 millió forintos támogatást nyert el a sürgősségi ellátás fejlesztésére - közölte Bercsényi Lajos.

Hozzátette: a súlyponti kórházban jelenleg is a legmagasabb szintű, SO1-es minősítésű sürgősségi betegellátó osztály (SBO) működik, a nyertes pályázattal ennek bővítése, átalakítása, korszerűsítése történik meg. Kiemelte a főigazgató, hogy megteremtik a betegforgalom ésszerűsítésének és az ellátásszervezés fejlesztésének feltételeit.

Ennek részeként említette, hogy az SBO-n a beérkező beteget felsőfokú végzettségű nővér fogadja, aki nem dönt, de irányítja, milyen ellátást kapjon a beteg. Lesz megfelelő váró, előkészítő helyiség, kis műtő, diagnosztika, valamint ébredőszoba, ahonnan minél előbb elhagyhatja az ellátott a kórházat. A cél, hogy csak azokat vegyék fel az osztályokra, akiknek pár napig vagy tartósan valóban benn kell feküdniük - mondta a főigazgató.

Bercsényi Lajos kitért arra, hogy ezzel optimalizálják a betegellátást, de - mint fogalmazott - a volumenkorlát további módosítása jelenlegi ismereteik szerint nem könnyíti meg a kórház gyógyító munkáját. Szólt arról is, hogy Nógrád megye 131 településéből 68 hátrányos helyzetű, "azon a területen pedig, ahol magas a munkanélküliség, szegényebbek az emberek, betegebbek is".

Kimutatható, hogy egyre több beteg érkezik a sürgősségi osztályra, naponta 70-80 embert látnak el, de egy-egy hétvégén is 160-170 beteg kerül az osztályra.

Boldvai László (MSZP), a térség országgyűlési képviselője a tájékoztatón elmondta: a pályázaton eredetileg 8,8 milliárd forintot terveztek a fejlesztésre, de a számos jó pályázat miatt a kormány megemelte az összeget, így országosan 26 projekt 12 milliárd forintból valósul meg.

A kórházfejlesztésről kedden Becsó Zsolt (Fidesz), a Nógrád megyei önkormányzat elnöke is sajtótájékoztatót tartott, és mint elmondta, a megyei, valamint a balassagyarmati városi kórház sürgősségi ellátását mintegy 800 millió forint értékben fejlesztik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását