2024. május 20. - Bernát, Felícia

Hágai bűnös a nemzetközi találkozón

Katarba érkezett vasárnap Omar el-Besír szudáni elnök, hogy részt vegyen az Arab Liga dohai csúcsértekezletén, ahol az ellene háborús bűncselekmények miatt kiadott nemzetközi elfogatóparancs is megvitatásra kerül.
2009. március 29. vasárnap 17:50 - HírExtra
Besír Eritreába, Egyiptomba, Líbiába és Etiópiába is ellátogatott már azóta, hogy a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) - amelyet több mint száz ország hozott létre - március 4-én elfogatóparancsot adott ki ellene a dárfúri háborús és emberiesség elleni bűncselekményekben játszott szerepe miatt. A szudáni elnök Dohába érkezéséről a katari állami televízió és az al-Dzsazíra arab hírtelevízió is beszámolt.

Katar, amelynek területén egy amerikai katonai támaszpont is működik, a múlt héten jelezte: nyomás nehezedett rá, hogy ne fogadják Besírt; ennek ellenére megerősítették a szudáni elnök meghívását.

A Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze egy csütörtöki rádióinterjúban a Besír elleni hágai nemzetközi elfogatóparancs végrehajtását sürgette. Luis Moreno Ocampo kifejtette: a szudáni vezető ügye próbatétel az ICC számára.

Az ICC azzal vádolja Besírt, hogy népirtásszerű műveleteket szervezett a Szudán nyugati részén fekvő Dárfúr tartományban. Az elfogatóparancs kiadása után a szudáni kormány leszögezte: Besír nem vesz tudomást a bíróság döntéséről, és elmegy az Arab Liga katari csúcsértekezletére is. A közel Franciaország nagyságú Dárfúrban hatodik éve tart a helyi - nem arab - lázadó csoportok és a központi kormányt támogató arab milíciák polgárháborús konfliktusa, amelyet természeti csapások és banditák kegyetlenkedései is súlyosbítanak. Az ENSZ szerint 2003 óta már közel 300 ezren haltak meg, és 2,7 millióan váltak földönfutóvá a sivatagos térségben pusztító konfliktusban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását