2024. május 25. - Orbán

Társas lények lehettek a dinók

A magányos "farkasként" elkönyvelt Triceratops, azaz a "háromszarv-arcú" dinoszaurusz a közhiedelemmel ellentétben mégis társas lény lehetett, legalábbis serdülőkorban.
2009. március 25. szerda 17:42 - HírExtra
Megkövesedett maradványaikra Montanában bukkantak 2005-ben a Burpee Természettudományi Múzeum munkatársai. A csontvázak elemzéséről a kutatók a Journal of Vertebrate Paleontology szaklap legújabb számában számoltak be - olvasható a Yahoo News hírei között.

A késő krétakor tülkös dinoszauruszai között a Triceratops volt a legnagyobb testű, s bizonyos szempontból a legkülönösebb megjelenésű állat. Körülbelül 68 millió évvel ezelőtt jelent meg és 3 millió évvel később már el is tűnt a Föld színéről. Egyike volt az utolsóként megjelent dinoszauruszfajoknak a kréta-tercierkori kihalási esemény előtt.

Hossza elérte a 9 métert, magassága pedig az 5,5 métert. Testsúlya akár 6-10 tonnát is nyomhatott. Csőrszerű szájvége és fogazata a növények felaprításához és összezúzásához idomult. A hatalmas tülkök, amelyek az orrszarvúhoz hasonló kinézetűvé tették, valószínűleg a védekezésben játszottak szerepet és súlyos sebeket ejthettek a támadón. A koponyája hátulján található csontgallér is vélhetően védekezésre szolgált.

A Triceratops az egyik legismertebb dinoszauruszfaj, eddig közel félszáz teljes csontvázukat találták meg a kutatók. A "háromszarv-arcú" dinoszauruszok megkövesedett maradványai mindig egyesével kerültek elő, ebből a kutatók azt a következtetést vonták le, hogy a Triceratops ember-, pontosabban dinókerülő lény volt, amely nem kereste fajtársai társaságát.

A három serdülő Triceratops-csontváz viszont arra enged következtetni, hogy mégiscsak társas lények voltak, legalábbis ifjúkorukban. Ez a lelet valamit elárul szokásaikról, amelyekről elég nehéz bármit is megtudni a megkövesedett maradványaik alapján.

Nemrég hoztak nyilvánosságra egy másik csoportos dinoszauruszleletet: a Góbi-sivatagban 25 fiatal Sinornithomimus, vagyis kínai "madárutánzó" dinoszaurusz csontvázára bukkantak, amelyek 90 millió éve ragadtak a sárban, és pusztultak el egy tó partján. Kisebb csoportokban leltek kutatók fiatal "papagájgyíkok" (psittacosaurus) fosszíliáira - a Triceratops "kisebbik" unokatestvére a korai krétakorban, 100-110 millió évvel ezelőtt élt Ázsiában.

"A sokasodó leletek nem lehetnek véletlenek, valamilyen alapvető dolgot árulnak el a fiatal dinoszauruszokról. Tény, hogy kisebb csapatokban jártak-keltek, ilyen csoportokat az említett dinoszauruszok mindegyikénél megfigyelhetjük. Előfordulhat, hogy a dinoszauruszfajok nem mindegyike viselkedett ily módon, de ezek a felfedezések valami nagyon fontosat árulnak el a sárkánygyíkok történetéről. Ilyen csoportosulásokat nem figyelhetünk meg sem a madaraknál, sem a krokodilusoknál" - hangsúlyozta Stephen Brusatte, a New York-i Természettudományi Múzeum kutatója.

Joshua Mathews, a Burpee Természettudományi Múzeum és az Észak-Illinoisi Egyetem kutatója szerint, aki a vizsgálatokat irányította, nem ismert, hogy miért is csoportosultak a Triceratopsok, vagy hogy mennyi időt töltöttek együtt.

Csapatokba valószínűleg a védekezés miatt verődtek. Feltételezéseink szerint nem töltöttek azonban minden időt egymás társaságában - magyarázta Joshua Mathews.
A Burpee Természettudományi Múzeum paleontológusai folytatják a feltárásokat Montanában. Reményeik szerint több serdülő Triceratops-csontváz is a felszínre kerül.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását