2024. május 18. - Erik, Alexandra

Zsebraptort találtak egy múzeumi fiókban

A Jurassic Park után persze mindenki borostás, bunkó kubikusokra gondol, ahogy a sivatagi homokba lövöldözött radarral vizslatnak pár koszos csont után.
2009. március 17. kedd 14:59 - Biga
A Hesperonychus elizabethae körülbelül akkora lehetett, mint egy átlagos tyúk, ám kinézetre szinte semmiben nem különbözött Spielberg látogatókon hízott, sunyi raptoraitól. A ma reggeli kanadai bejelentés szerint, a Hesperonychus hivatalosan is az Észak-Amerikában valaha talált legparányibb húsevő dinoszaurusz.

A zsebraptor körülbelül 75 millió évvel ezelőtt élhetett az Alberta déli részein húzódó mocsaras-erdős területeken. Ugyan itt tömegével bukkantak már hatalmas, vagy közepes méretű ősállatok maradványaira, de kistermetűekre még soha. A Hesperonychus-hoz hasonlót már Kínában is találtak néhány évvel ezelőtt, az ottani felfedezések kutatási anyagai segíthetnek az amerikai verzió meghatározásában.

A felfedezés legviccesebb részbe valóban az, hogy a Hesperonychus miatt ugyan senkinek nem kellett vörösre süttetni a tarkóját valahol egy isten háta mögötti szikkadt terepen. A csontokat ugyan is körülbelül egy 25 évvel ezelőtt gyűjtött, és most újra kiborogatott múzeumi fiókban találták meg, teljesen véletlenül.

A parányi gyilkos alig nyomhatott többet 2 kilogrammnál és valami olyasmivel táplálkozhatott, ami az ő „gigászi” méreteihez is testhezálló volt. A rovar-, kétéltű-, és az apróbb emlősállományt terrorizáló Hesperonychus, ha épp nagyon vérengző kedvében lehetett, akár a bébi-dinoszauruszokkal is bepróbálkozhatott.

A zsebraptornak is ugyan olyan borotvaéles karmai vannak, mint a nagynak. Az egyel fölötte levő húsevőszériában, a feltárt csontok farkas méretű fenevadakról tanúskodnak minimum, a kanadai tudósok tehát nagyon izgatottak. Hogy rajtuk kívül vajon még ki más, talán egy Kinder Surprise marketingesre tudnék gondolni.
Forrás: HirExtra / YAHOO! News
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását