2024. május 17. - Paszkál

Négy új fajt fedeztek fel

Egy egeret és más, eddig ismeretlen fajokat fedeztek fel a kutatók a perui Andokban.Az akodon nemzetségbe tartozó egérke kizárólag 2800 méter feletti magasságban fordul elő, és még 4700 méter magasan is megtalálták a Fehér-Kordillerákban - tudósít a Der S
2009. március 24. kedd 14:37 - HírExtra
A felfedezések 2005 és 2008 között, Ancash tartomány magashegységi erdeiben, Limától mintegy négyszáz kilométerrel északra történtek.

A többi faj egy, az aggófüvek (Senecio) nemzetségébe tartozó növény valamint két rovarfaj. Az újonnan felfedezett állatok állítólag nagy szerepet töltenek be a magashegységek különösen érzékeny ökoszisztémáinak stabilitásának megőrzésében - ezért a kutatók védetté is kívánják nyilváníttatni őket.

A parányi rágcsáló például arról gondoskodik, hogy bizonyos rovarfajok ne szaporodjanak túl, továbbá nagy részt vállal a különböző magok terjesztésében is.

A Senecio sanmarcosensis elnevezésű aggófű a Magas-Andok hegyi lápjainak részét képezi. A növényt csupán három helyen találták meg, minden alkalommal 4500 méter felett, így szélsőségesen ritkának számít. Ezért indokolt esetében a veszélyeztetett besorolás, és a túllegeltetés, égetéses erdőirtás és bányászat előli védelem. Májustól júniusig virágzik. A hegyi lápok fontos víztározók és megszűrik a mélyebben fekvő területek ivóvizét.

A két bogár az Eriopis canrash és a Cycloneda andresii tudományos nevet kapta. Többek közt levéltetvekkel és atkákkal táplálkoznak, így akadályozván meg azok tömeges elszaporodását, megóvva ezzel a hegyi parasztokat a betakarítási veszteségektől.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását