2024. május 18. - Erik, Alexandra

Dávid Ibolya magára hagyja Gyurcsányékat

A Magyar Demokrata Fórum (MDF) nem gondolkodik azon, hogy koalíciót kössön a szocialista párttal - jelentette ki Dávid Ibolya, az MDF elnöke kedden a parlamentben újságíróknak, miután megbeszélést folytatott a miniszterelnökkel.
2009. március 24. kedd 11:31 - HírExtra
A találkozó azért jött létre, mert Gyurcsány Ferenc miniszterelnök új kormányfő vezetésével új kormány alakítását javasolta az MSZP szombati pártkongresszusán.
Dávid Ibolya a csaknem egyórás megbeszélés után hangsúlyozta: az MDF-nek ma sem áll szándékában semmiféle koalíció megkötésén gondolkodni. Ilyen kérést nem is kaptak a miniszterelnöktől - jegyezte meg.

Hozzátette: az MDF mindig is "ellentétes pozícióban" volt, mint a szocialista párt, és ezen a pozíción a Magyar Demokrata Fórum nem is kíván változtatni.

Közölte azt is: a konstruktív bizalmatlansági indítványra az MDF nem fog nemet mondani, mert pártja fontosnak tartja, hogy Gyurcsány Ferenc távozzon.

Kérdésre válaszolva közölte: testületi állásfoglalás kell ahhoz, hogy eldőljön: az MDF képviselői igennel szavaznak vagy inkább tartózkodnak majd a konstruktív bizalmatlansági indítványnál.

Dávid Ibolya leszögezte: az MDF nem ad minisztert az új kormányba.A miniszterelnök tudta, hogy az MDF-nek nem is érdemes ajánlatot tennie, mert a párt egyértelművé tette, hogy konstruktív ellenzéki pártként van jelen a parlamentben - mondta.

Kiemelte azonban, ha olyan programelemeket terjeszt az Országgyűlés elé az MSZP és az SZDSZ által támogatott kormány, melyek az MDF programjával egy irányba mutatnak, akkor ahogy eddig is, úgy a párt képviselői most is támogatnák azokat.

Sem a miniszterelnök személyére, sem a leendő kormányprogramra vonatkozóan egyetlen egy mondat sem hangzott el Gyurcsány Ferenc részéről - jelentette ki a pártelnök.

Surányi Györgyről, akit az egyik lehetséges kormányfőjelöltként neveztek meg a sajtóhírekben, annyit mondott: szakmailag nagyra becsüli a volt jegybankelnököt, de nem nyilatkozik arról, mit gondolna a miniszterelnök-jelöltségéről.

Kérdésre válaszolva közölte: ha egyértelművé válik, hogy milyen miniszterelnökben és kormányprogramban gondolkodik az MSZP és az SZDSZ, az MDF nem zárkózik el a párbeszédtől.

Az MDF hétfőn egyeztetést hívott össze az ellenzéki pártoknak, hogy egy közös miniszterelnök-jelölt személyéről gondolkodjanak, a pártok jelenlévő képviselői azonban még a helyzet értékelésében sem értettek egyet.

Dávid Ibolya akkor újságíróknak azt hangsúlyozta: az ellenzék többségben van a parlamentben, ezért az ellenzéken is múlik, hogy hogyan hívják majd Magyarország miniszterelnökét. Úgy vélte azonban: a másik három ellenzéki pártban nincs meg a közös nevező megteremtésének szándéka.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását