2024. május 5. - Györgyi

Román tárlat nyílik Budapesten

Ioan Nemtoi nemzetközi hírű román üvegművész Pedig csak üveg! című tárlata hétfőn nyílik a művész jelenlétében a Művészetek Palotájában és április 5-ig, a Budapesti Tavaszi Fesztivál ideje alatt tekinthető meg. A művésznek ez lesz az első magyarországi ki
2009. március 21. szombat 12:30 - HírExtra
Armanka Brindusa, a román intézet igazgatója elmondta az MTI-nek, hogy a Művészetek Palotájában a földszinten, a galériarészben és az első emelet előterében lesznek láthatók Nemtoi nagyméretű absztrakt üvegszobrai, legtöbbjük vörös színű.

Ioan Nemtoinak van galériája Bukarestben, New Yorkban, a Manhattan negyedben és Londonban, a Sohóban. A művész Románia észak-keleti részén, Trusesti faluban született 1964-ben, s később a bukaresti Művészeti Akadémián szerzett diplomát.

A McLaren csoport fölkérte a fiatal üvegművészt, hogy modern üvegszobraival dekorálja londoni technológiai központját, s lehetőséget kapott, hogy ott kidolgozza az üvegszínezés legújabb módszerét. Kísérletezés közben talált rá arra a vörösre, amelyet csak ő használ, s ezt láthatja a budapesti közönség is a kiállításon. Londonban ezt a színt elnevezték Nemtoi-vörösnek - mondta el az igazgató.

Ioan Nemtoi a szülőfalujához közeli városban, Dorohoiban megvette az üveggyárat. Mára ez az egyetlen üveggyár maradt Romániában és most Nemzetközi Üvegművészeti Akadémiaként működik. A világ minden tájáról érkeznek oda fiatal művészek, s Ioan Nemtoi irányításával lesik el a művészi üvegkészítés rejtelmeit.

A 45 éves művész az absztrakt üvegszobrokon kívül készít vázákat, tálakat, gyertyatartókat, parfümös üvegcséket, tárgyainak színvilága rendkívül gazdag. Angol műkritikusok Nemtoit Európa egyik legeredetibb üvegművészének tartják.

Ioan Nemtoi egy-egy műve megtalálható a Vatikánban, az UNICEF, az ENSZ gyermekalapja székházában, New Yorkban és az egyik négycsillagos bécsi szállodát is az ő üvegszobrai díszítik - tette hozzá Armanka Brindusa.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását