2024. május 5. - Györgyi

Megkezdődött a Fesztivál!

A Szépművészeti Múzeum Alfons Mucha kiállításának pénteki megnyitójával hivatalosan is kezdetét vette a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF); az ünnepélyes rendezvényt Hiller István kulturális miniszter indította útjára.
2009. március 20. péntek 18:23 - HírExtra
Az április 5-ig tartó, mintegy 500 művészeti programot kínáló eseménysorozat megnyitóján jelen volt Frantisek Mikes cseh kulturális miniszterhelyettes, Demszky Gábor budapesti főpolgármester, Gyenesei István önkormányzati miniszter, valamint Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója is.

"A Budapesti Tavaszi Fesztivál egy város nagyszerű rendezvénysorozataként indult, és mára egy ország csodálatos rendezvénysorozatává vált" - fogalmazott Hiller István. Hozzátette: a BTF átlépte a határokat, idén Csehországot köszönthetjük díszvendégként.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a fővárosi rendezvényhez 14 vidéki város fesztiváljai kapcsolódnak.

"Haydn-év van, Joseph Haydnt köszönti a kulturált világ egésze" - emlékeztetett a kulturális miniszter az évtizedekig Magyarországon tevékenykedő osztrák zeneszerző tiszteletére meghirdetett emlékévre. A BTF külön programsorozatot szentel Haydnnak.

Hiller István szerint a világméretű krízisből kivezető út az oktatás, a kultúra és az innováció hármasán át vezet. Mint mondta, ami a középkorban a feudum, az újkorban az ipar volt, az a XXI. században a megszerzett tudás, a kultúra.

Demszky Gábor úgy vélte, az idei fesztivál egyik legizgalmasabb eseménye Csehország bemutatkozása. A főpolgármester Alfons Mucha munkásságát méltatva hangsúlyozta: a cseh művész nem tudott, de nem is akart elszakadni saját kultúrájától, ízig-vérig közép-európai maradt.

"Nekünk, budapestieknek Mucha formagazdag kifejezésmódja ismerős lehet, a szecessziónak ugyanis szerteágazó hagyományai vannak a fővárosban" - jegyezte meg.
A főpolgármester bejelentette: mivel a főváros első negyedévi bevételei a gazdasági válság ellenére a tervek szerint alakultak, Budapest teljesíteni tudja a fesztivál költségvetésében vállalt részét, 135 millió forintot.

Gyenesei István, az idegenforgalomért is felelős önkormányzati tárca vezetője elmondta, hogy a turizmus és a kultúra immár összefonódott, "hosszú évek óta jegyben járnak". Mint fogalmazott, érkezhet valaki idegenként, ha emberségünkkel, kultúránkkal megfogtuk, vissza fog térni hozzánk. Kitért arra, hogy 2009 a kulturális turizmus éve Magyarországon, és ennek során "az egyik nagy vizsga" éppen a BTF lesz.

"Nagyon sokra tartjuk, hogy idén a Cseh Köztársaság a fesztivál díszvendége" - mondta Frantisek Mikes. A cseh kulturális miniszterhelyettes hozzátette: országa mottója az Európai Unió soros elnökeként Európa akadályok nélkül, és ehhez kiválóan illeszkedik a részvétel a fesztiválon.

A BTF Vendégünk Csehország címmel meghirdetett sokszínű programsorozata ismerteti meg a fesztivál közönségét az idei díszvendég nemzet kultúrájával: neves cseh komolyzenei együttesek mellett külön tárlat keretében látogat Budapestre Zdenek Miller Kisvakondja, de számos kortárs képzőművész is bemutatkozik. A cseh programból természetesen nem maradhat ki a sörfesztivál sem.

Joseph Haydn halálának 200. évfordulója különleges hangsúlyt kap a programban: többek között Perényi Miklós, Jean-Cristophe Spinosi és Vashegyi György koncertjei mellett az osztrák zeneszerző két ritkán hallott operája is felcsendül.

A BTF és a Nemzeti Színház összefogásából született Nemzetközi Színházi Fesztivál világhírű német, orosz, lengyel és román társulatok vendégjátékán túl hazai bemutatókkal is várja a közönséget.

A fesztivál Világok találkozása elnevezésű hagyományos vonulata olyan külföldi csillagokat csábít a fővárosba, mint Joshua Bell, Sir Andrew Davis, Susan Graham vagy a bécsi Staatsoper társulata.

Gyermekszemmel címmel külön ciklus várja a kisiskolásokat és a tizenéveseket.
A BTF hagyományos kísérőrendezvényeként ismertté vált Budapest Fringe Fesztivál idén az elmúlt három esztendő legsikeresebb produkcióit vonultatja fel az "1 fesztivál, 3 nap, 100 produkció" mottóval.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását