2024. május 5. - Györgyi

Nagy gondban a britek

Az utóbbi évtizedekben példátlan, 13 százalékhoz közelítő GDP-arányos brit államháztartási hiányt jósoltak szombaton londoni elemzők a következő pénzügyi évre.
2009. március 21. szombat 21:43 - HírExtra
Az Ernst & Young könyvvizsgáló cég ITEM Club nevű gazdasági előrejelző részlegének Londonban kiadott új prognózisa szerint az áprilisban kezdődő költségvetési évben a brit kormánynak nem lesz sok mozgástere a további gazdaságélénkítő lépésekhez, mivel a nettó állami hitelfelvételi igény a jelenlegi állapot alapján is eléri a 180 milliárd fontot. Ez a következő pénzügyi évre becsült hazai össztermék-érték (GDP) arányában 12,6 százalékos költségvetési hiánynak felel meg - áll az előrejelzésben.

A deficit így 50 százalékkal nagyobb lenne, mint amennyit Alistair Darling brit pénzügyminiszter tavaly ősszel közzétett előzetes költségvetési tervezetében valószínűsített. Az ITEM Club szakértői szerint még a Nemzetközi Valutaalap (IMF) e héten közzétett, 11 százalék körüli brit államháztartási deficittel számoló jövő évi jóslata is "túlzottan derűlátó".

Az Ernst & Young új prognózisa minden eddigi citybeli előrejelzésnél borúlátóbb, jóllehet abban egyetértés van a londoni elemzői közösségben, hogy a súlyos brit recesszió és az annak enyhítését szolgáló központi ösztönző programok komoly mértékben rontják a brit közfinanszírozási helyzetet.

A Brit Iparszövetség (CBI) nemrégiben kiadott új, negyedéves előrejelzése szerint a költségvetés hiánya az idén 146 milliárd, jövőre 168 milliárd font lesz, ez 10,6 százalékos, illetve 11,8 százalékos GDP-arányos hiánynak felelne meg.

Forrás: HírExtra/VG
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását