2024. május 18. - Erik, Alexandra

Sztrájk! Négymillió munkanélküli eddig bírta...

Két hónap alatt már a második országos sztrájk zajlik Franciaországban. Ma reggelre újra több százezer dolgozó jelentette be csatlakozási szándékát. A megmozdulással a kormány gazdaságpolitikája ellen tüntetnek.
2009. március 20. péntek 13:09 - Tatai Gábor
A január végi tüntetéseken csaknem egymillió ember vett részt, a szervezők most még ennél is több sztrájkolóra számítanak, a francia munkanélküliségi hullám már a kétmilliós határt nyaldossa. Az országban az oktatás szünetel, és akadozik a tömegközlekedés. A megmozdulás szerda este kezdődött, a szakszervezetek azzal vádolják a vezetést, hogy az nem tesz eleget a munkahelyek védelmében.



Napokra megbénulhat az egész ország

A francia vasút bejelentése szerint a nagysebességű, városok közötti járatok 40 százaléka, a helyi járatoknak pedig több mint 60 százaléka nem közlekedik. A buszok sem tudják magukat a menetrendhez tartani, ám a BBC értesülései szerint koránt sem olyan súlyos a helyzet, mint januárban volt, a párizsi metró például, teljesen normálisan jár azonban a busz és vonatjáratok akadozása miatt, csak még több tüntető vonult ki az utcákra. Több hivatal is zárva tart ma, az egészségügyi ellátás és a légi közlekedés sem a szokott rendben zajlik. A feltételezések szerint a privát szektor, a kiskereskedelem és az autóipar is csatlakozni fog a sztrájkhoz.

A kormány hajthatatlan

12 év legsúlyosabb adatai
Az előző 12 hónap során, a munkanélküliség 10 százalékos növekedést mutatott Franciaországban és az évvégéig további 350 ezer munkahely megszüntetése várható. Nem sokkal rózsásabb a helyzet a szigetországban sem, a már kétmillió felett járó brit munkanélküliség az elmúlt 12 év legsúlyosabb adata. Az érték, a Nemzeti Statisztikai Hivatal friss jelentése szerint, csak december vége óta 6.5 százalékkal növekedett. Negyed év alatt 165 ezer, egy év alatt pedig 421 ezer munkahely szűnt meg, a foglalkoztatottságból kiesők száma ezzel jelenleg 2.03 millió körül tetőzik.
Az előzetes közvélemény-kutatások szerint a sztrájk ügye az összlakosság 3/4-e által támogatott. A tüntetések egyik okaként szolgáló Sarkozy-féle költségvetési javaslat, közvetlenül a januári országos sztrájk után látott napvilágot, mely az adók leszorítása mellett a szociális juttatások emelésével kívánta hűteni az akkori kedélyeket. A mostani sztrájkolók szerint azonban a 2.4 milliárd euró összértékű alku nem lesz elég, emelni kell a minimálbért, és a szemétre kell dobni azt a javaslatot, mely szerint még jobban meg kell nyirbálni a közszféra álláshelyeinek számát.

A BBC párizsi tudósítója szerint sok dolgozó azért is dühös, mert az olyan óriás vállalatok, mint a Total, folyamatosan bocsátják el a munkaerőt, ezzel egyidejűleg pedig sorozatosan rekordprofitokat jelentgetnek. Egy szerdai Sarkozy-nyilatkozat szerint, a kormány „megérti a francia nép aggodalmait” de ugyanakkor el is utasította a januári javaslattal kapcsolatos további módosítások lehetőségét.

Aggasztó jóslatok, Angliában is

Howard Archer, a gazdasági előrejelző IHS Global Insight elemző közgazdásza. Szerinte a munkanélküliség ilyen mérvű növekedése azokat a félelmeket erősíthetik, melyek szerint „a recesszió mélysége és hosszúsága” a vártnál sokkalta súlyosabb lesz: „A munkanélküliség könnyűszerrel lépte át a kétmilliós korlátot és úgy tűnik, gyorsan elérheti a hárommilliót is az elkövetkezendő hónapok során, ahogy a gazdasági helyzet egyre éleződik, és ahogy a vergődő üzletek a költségek leszorításának módjait keresik” – mondta Archer.

Ugyanez az aggasztó racionalizmus jellemzi az IMF Angliával kapcsolatos számításait, ahogy maga a Bank of England is a munkanélküliség 10 százalékos emelkedését jósolja az évvégéig. Ha ez így lesz, a francia példához hasonlóan itt is tömeges tüntetésekre vagy akár országos sztrájkhullámokra lehet számítani. A hangulat lassan egész Európa szerte jellemzőnek mondható.
Forrás: HírExtra / BBC News / Al Jazeera
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását