2024. május 9. - Gergely

A Budai Vár fotókon és rajzokon

A budai Várral mint világörökségi helyszínnel ismerkedhet meg a bolgár közönség a szófiai Magyar Kulturális Intézetben csütörtökön nyíló tárlaton, amelyen Pintér Tamás építész, grafikus fotói és rajzai láthatók.
2009. március 19. csütörtök 06:25 - HírExtra
Pintér Tamás, aki öt évig volt a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottságának titkárságvezetője, sokat rajzolt és fotózott az UNESCO világörökségi listáján is szereplő budai Várban. A szófiai kiállításra 25 tablót állított össze: 15-ön rajzokat, 10-en pedig összesen 20 fényképet láthat a bolgár közönség.

Ahogy az MTI-nek elmondta, a budai Vár történeti értéke középkori városszerkezetében rejlik. Ez a szerkezet az 1500-as évektől sok ostromot vészelt át és remélhető, hogy ami megmaradt, az nem pusztul tovább - jegyezte meg az építész.

A Várnegyed mostani látványa az elmúlt századok építkezéseit és a pusztítások örökségét együttesen tárja a látogató elé. "Tény, hogy a II. világháború befejezése után hat évtizeddel még mindig van néhány beépítésre váró üres telek és romos épület, ezek azonban együtt jelentik az UNESCO világörökségi értékeit és a magyar történelmet" - hangsúlyozta az építész.

Pintér Tamás munkájából adódóan jól ismeri a részleteket, a rejtett csodákat, mint például egy-egy kapubélletet, kapuk fölötti díszeket, faragványokat, erkélyt tartó kőkonzolokat, ezeket is megörökítette fotón és rajzon, de a Várat, mint történeti városépítészeti együttest kezelte.

Pintér Tamás, akinek alkotásait a Néprajzi Múzeum kölcsönözte a kiállításra, a szófiai magyar intézet vendégeként személyesen részt vesz a tárlat megnyitóján.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását