2024. május 7. - Gizella

Kormány által támogatott boszorkányvadászat

Több mint 1000 falusit hurcoltak el otthonából egy néhány napja tartó nagyszabású, a kormány által is támogatott boszorkányvadászat során a nyugat-afrikai Gambiában emberi jogi aktivisták szerint.
2009. március 18. szerda 14:58 - HírExtra
A témával foglalkozó szerdai jelentésében az Amnesty International szemtanúkat idéz, akik szerint önjelölt ördögűzők hallucinogén növényi főzetek elfogyasztására kényszerítik az elhurcolt embereket, hogy ily módon gyógyítsák ki őket állítólagos boszorkányságból. Az áldozatok közül sokaknak emiatt súlyos vesebántalmaik lettek, legalább ketten belehaltak a "kezelésbe".

A tekintélyes nemzetközi emberi jogi szervezet szerint a boszorkányvadászok valószínűleg Yahya Jammeh gambiai elnök biztatására jöttek, aki állítólag boszorkányságának tudja be egyik nagynénje minapi halálát.

A többnapos kényszer-"gyógykezelés" után - amelynek során a drogok hatása alatt álló emberek zavaros dolgokat motyognak - az elhurcoltakat visszaküldik falujukba.

Az AI egyik munkatársa az AFP-nek elmondta, hogy úgy tűnik, a kuruzslókat rendőrök és titkosszolgálati emberek kísérik, és azt állítják, hogy egyenesen Jammeh elnök küldte őket. Az ördögűzők látszólag vaktában szedik össze az embereket.

Egy áldozat, aki három napig volt a kuruzslók fogságában, elmondta, hogy a "kezelés" hatására legtöbben hallucinálni kezdtek, majd becsináltak.Az Amnesty International szerint sok falusi városokba, sőt a szomszédos Szenegálba menekül a boszorkányüldözések elől.

A Gambiát 1994 óta vezető Jammeh elnök önmagát is vajákosnak tartja. 2007-ben nagy feltűnést keltett azzal a bejelentésével, hogy gyógynövények és Korán-versek segítségével napok alatt képes meggyógyítani AIDS-betegeket. Mielőtt a boszorkányoknak üzent volna hadat, a homoszexuálisokat fenyegette meg azzal, hogy lefejezi őket, ha nem távoznak az országból.

Rendőrségi források szerint már több mint 200 embert tartóztattak le az országban csak azért, mert bírálni merészelték ezt a szokatlan boszorkányüldözést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását