2024. május 5. - Györgyi

Kóka még mindig a tisztességes versenyen kattog

Magyarországnak elsőként az egyenlő feltételeken alapuló, tisztességes verseny lehetőségét kell megteremtenie a gazdasági válság hatásainak enyhítése érdekében - mondta Kóka János (SZDSZ) expozéjában, a Reformszövetség elképzeléseit tartalmazó országgyűlé
2009. március 17. kedd 11:30 - HírExtra
A kormányszóvivő erre úgy reagált: Kóka Jánosból a politikus beszél, nem a szakember; nyilvánvaló ugyanis, hogy nem igaz, amivel vádaskodik.

A szabad demokrata frakcióvezető kiforrott koncepciónak nevezte a Reformszövetség elképzeléseit, amelyek szerinte képesek a liberális, versenyen alapuló piacgazdaság megteremtésére.

Kóka János szerint a társadalom súlyos árat fizet Gyurcsány Ferenc miniszterelnök "toporgásáért". Hangsúlyozta: a jelenlegi helyzetben egyetlen politikai erőnek sem lehet érdeke a passzivitás, "egy államcsőddel senki sem nyerhet".

A frakcióvezető szerint a Reformszövetség európai politikát javasol, ami először ugyan sokaknak "fájni fog". Kifejtette: a hiteles személyek által írt program egyebek mellett azt ajánlja a kormánynak, hogy nominális szinten fagyassza be a közszféra béreit és a minimálbért, tartsa 3 százalék alatt az államháztartási hiányt, évente 2 százalékkal csökkentse az államadósságot, 2013-ra 42 százalékra mérsékelje az állami újraelosztást, jelöljön ki hiteles euró-bevezetési céldátumot, tegye hatékonyabbá az uniós támogatások rendszerét, 10 százalékkal csökkentse a munkáltatói járulékot, két lépésben emelje meg a 18 százalékos személyi jövedelemadó (szja) sávhatárát, valamint törölje el a különadót, és szüntesse meg a helyi iparűzési adót.

Kóka János szerint a javaslat hitelességét a fedezet megjelölése is jól mutatja. A program ugyanis négy év alatt 1.300 milliárd forinttal csökkentené az állami kiadásokat, többek között a felesleges állami intézmények és feladatok szűkítésével - fűzte hozzá.
Megjegyezte: a Reformszövetség elképzelései jelentik az egyetlen elfogadható alternatívát, mivel a kormány javaslatai nem alkalmasak a krízis kezelésére, csak a válság további mélyítésére.

Daróczi Dávid kormányszóvivő minderre úgy reagált: Kóka Jánosból a politikus beszél, nem a szakember; nyilvánvaló ugyanis, hogy nem igaz, amivel vádaskodik. Hozzátette: a kormány jelezte, hogy kész tételesen megvizsgálni, milyen elemeket lehet átvenni a Reformszövetség javaslataiból. Ilyenek lehetnek például az állam működési kiadásainak további csökkentésére vonatkozó elképzelések: ha a szakértők az egyeztetések során találnak további tartalékokat, akkor azok további adócsökkentésre adnak lehetőséget - mondta.

A kormányszóvivő emlékeztetett ugyanakkor arra: a szakértői elemzések is felhívják a figyelmet, hogy a Reformszövetség javaslatai egyfelől jobban fájnának az embereknek, mert nagyobb szociális áldozattal járnak. Ennek az eredménye azonban nemhogy gyorsabb növekedés lenne, de a 2013-ig tartó időszakban minden egyes évben kisebb gazdasági növekedéssel járna, mint amekkorával a kormány eredeti javaslatai számolnak - idézte fel.

Kitért arra is: a szakértői elemzések szerint ráadásul az államháztartási hiány, illetve az infláció is magasabb lenne, ha a Reformszövetség csomagját a jelenlegi formájában fogadná el az Országgyűlés. Ez nemhogy javítaná az ország megítélését, de még ronthatná is.

Daróczi Dávid véleménye szerint igaztalan Kóka János akkor is, amikor tétlenkedéssel vádolja a kormányt. A valóság ugyanis az, hogy nincs Európában egyetlen ország sem, amelyik átfogóbb és részletesebb csomagot dolgozott volna ki a nemzetközi gazdasági válság hatásainak mérséklése érdekében - mondta. Hozzátette: a tavaly ősz óta meghozott több mint félszáz intézkedés közé tartoznak például a bankbetétesek és a devizahitelesek védelméről szóló döntések, a munkahelyek megőrzését célzó intézkedések, vagy a magyar vállalatok pénzügyi lehetőségeinek szélesítése.

Ide sorolta azt is: a kormány kiharcolta Brüsszelben, hogy az uniós támogatások akár negyven százalékát is megkaphatják előlegként a nyertes pályázók.

A szóvivő úgy fogalmazott: hátradőlni természetesen nem lehet a kormány szerint sem, még több munkára van szükség itthon és külföldön egyaránt, hogy meg lehessen védeni a magyar embereket és a magyar vállalatokat. Felelős politikus azonban a válság idején az összefogás lehetőségeit keresi, és ellenzékiként sem feltétlenül követi a Fidesz ezzel éppen ellentétes példáját - hangoztatta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását