2024. május 18. - Erik, Alexandra

Nem kezdi ki a válság a sportösztöndíjakat

A gazdasági világválság várhatóan nem befolyásolja Leeds Metropolitan University sportösztöndíjprogramját, amelynek segítségével jelenleg 17 magyar diák tanul az egyetemen.
2009. március 16. hétfő 10:02 - HírExtra
A 2007-ben útnak indult rendszer elsőéveseihez tavaly ősszel kilenc magyar "gólya" csatlakozott az észak-angliai intézményben, fejenként négymillió forintos hallgatói támogatás révén. A kezdeményezés mögött Németh László, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) korábbi elnöke áll, aki tanárként dolgozik a skót alapító után Carnegie-nek is nevezett egyetemen.

"A válság miatt a brit kormány költségvetési megszorításokra kényszerül, ebből egyelőre annyit érzünk, hogy késik a központi támogatás átutalása - nyilatkozta a szakember az MTI-nek. - Így csak április végén jelentjük be Budapesten, hogy ki az a kilenc magyar diák, aki ősztől csatlakozhat a programunkhoz. Ami az újoncok megoszlását illeti, várhatóan két-két asztaliteniszező, röplabdázó, kosaras és női vízilabdázó, valamint egy férfi pólós lesz köztük."

A korábban izlandi, angol és kuvaiti szövetségi kapitányként is tevékenykedő, 57 éves Németh László számításai szerint a Leeds Met eddig mintegy 380 millió forintnak megfelelő összeget fordított a magyar hallgatók sportösztöndíjára, ám ez még nem a végcél.

"Ha sikerül félmilliárd forintot visszaforgatnom a magyar sportba, akkor elmondhatom, megtettem, amit megkövetelt a haza."

A program legfeljebb hat évre fedezi a magyar diákok költségeit: szükség esetén egy nyelvtanulásra fordítható "nulladik" év is rendelkezésre áll, majd a hároméves alapképzés - és az azzal szerezhető diploma - után további két év alatt tehető le az emelt szintű, úgynevezett mestervizsga. A magyarok közül jövőre ketten lehetnek egy-egy diploma tulajdonosai: a jelenleg másodéves Fehér Tamás röplabdázó pénzügyi menedzserként, Herczeg István kosárlabdázó pedig közgazdászként végez majd.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását