2024. május 29. - Magdolna

Eötvös Péter a franciaországi Caen kortárs zenei fesztiváljának díszvendége

Made in Hungaria címmel a magyar kultúrának szentelt nappal veszi kezdetét kedden a franciaországi Caen városában az Aspects des Musiques d,Aujourd,hui (Mai Zenék Aspektusai) elnevezésű fesztivál, amelynek idei díszvendége Eötvös Péter Kossuth-díjas zenes
2009. március 16. hétfő 20:45 - HírExtra
A normandiai Caenben 27. alkalommal rendezi meg a francia kulturális minisztérium támogatásával a helyi önkormányzat - idén március 17. és 22. között - a kortárs zenei fesztivált. A rendezvény az utóbbi években mindig egyetlen kortárs zeneszerző munkássága köré szerveződik. A választás idén a Franciaországban visszatérő vendégnek számító Eötvös Péterre esett, akivel nemcsak zeneszerzőként, hanem karmesterként és zenepedagógusként is találkozhatnak a fesztivál résztvevői.

A rendezvény keretében a caeni konzervatóriumban Eötvös Péter több mesterkurzust is tart, amelyeket beszélgetés követ a zeneszerző-pedagógussal. Pénteken a zeneiskola hallgatói Eötvös Péter jelenlétében adják elő műveit, majd Caen szimfonikus zenekara ad koncertet Eötvös-művekből, szombaton pedig az Ensemble Linea interpretál Eötvös-szerzeményeket.

Szombaton XX. századi magyar zeneszerzők, Farkas Ferenc, Kodály Zoltán, Ligeti György, vasárnap pedig Kodály mellett Bartók Béla és Kurtág György darabjaival együtt csendülnek fel Eötvös Péter művei. Az Ensemble Accroche Note nevű zenekar előadásában kortárs fiatal magyar zeneszerzők, többek között Horváth Balázs és Illés Márton műveit is meghallgatják az érdeklődők, valamint Kele Juditnak A hetedik ajtó címmel Eötvös Péterről készült portréfilmjét is megtekinthetik.

Eötvös Péter másfél évvel ezelőtt 80 éves korában elhunyt mesterének, Karlheinz Stockhausen elektronikus zeneszerzőnek külön emléket állít egy önálló koncerttel.
A fesztivál nyitányaként kedden Made in Hungaria címmel a magyar irodalmi és zenei hagyományokkal ismerkedhetnek az érdeklődők: Jean-Francois Boukobza zenetörténész, Virág Ibolya, Párizsban élő műfordító-könyvkiadó és Várkonyi Katalin operaénekes közreműködésével.

Eötvös Péter Franciaországban elsősorban a XX. századi komolyzene egyik legkiválóbb megszólaltatójaként ismert: Pierre Boulez meghívására 1978 és 1991 között az Ensemble InterContemporain kortárs együttes zenei igazgatója volt Párizsban, s azóta a világ legnagyobb zenekarait, többek között a Berlini, a Müncheni, a Londoni és a Bécsi Filharmonikus Zenekart dirigálja rendszeresen. Operái a világ színpadain a leggyakrabban bemutatott kortárs zenei darabok közé tartoznak. Az erdélyi születésű zeneszerző a bartóki hagyomány folytatójaként a magyar zenei kultúrát többek között elektronikus, pop és improvizatív zenei hatásokkal ötvözi.

Zeneszerzői és karmesteri tevékenységétől elválaszthatatlan zenetanári munkássága: 1991-ben Magyarországon megalapította a Nemzetközi Eötvös Intézet Alapítványát, amely ösztöndíjakkal támogatja a fiatal zeneszerzők és karmesterek továbbképzését.

Eötvös Péter a karlsruhei és a kölni Zeneművészeti Főiskolán tanított 1991 és 2007 között, s gyakran találkozni vele nemzetközi mesterkurzusok visszatérő professzoraként.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását