2024. május 19. - Ivó, Milán

Programok március 15-én

Ünnepi tárlatvezetés a Petőfi-kiállításon, kézműves foglalkozások és akadályverseny is várja a családokat vasárnap a Petőfi Irodalmi Múzeumban, ahol délben koszorúzással egybekötött ünnepi megemlékezésen vehetnek részt az érdeklődők a múzeum udvarán álló
2009. március 13. péntek 11:17 - HírExtra
A programok délelőtt 10 órakor kezdődnek: különféle kézműves foglalkozások - zászló, csákó, párta és nemzetiszínű hajfonat készítése -, valamint játékos akadályverseny szórakoztatja a résztvevőket a múzeum kertjében.

Az emlékezés virágait és koszorúit a múzeum udvarán álló Ferenczy Béni által készített Petőfi-szobornál helyezhetik el a látogatók; a délben kezdődő ünnepségen Csorba László történész mond beszédet, s a Keil Ernő Fúvószenei Egyesület műsora színesíti a programot.

A Petőfi-kiállítást tárlatvezetéssel tekinthetik meg az érdeklődők 11 és 13 órakor. Az első kiállítási teremben, amelynek fehér fala a parasztházak és udvarházak hangulatát idézi, a látogatók megismerkedhetnek Petőfi Sándor katonai pályafutásával és a színészettel eltöltött idő tárgyi emlékeivel.

A kiállítás zöldre festett második termében megjelenik az a társadalmi és topográfiai közeg, amelyben Petőfi 1846 után a magyar irodalom vezéregyénisége lett; az érdeklődők beléphetnek egyebek mellett a Pilvax kávéházba, az akkori kedvenc találkozóhelyre is.

Petőfi és felesége, Szendrey Júlia otthonába is bepillanthatnak az érdeklődők, a kispolgár lakás falain a nagy francia forradalom vezetőinek portréi függtek, emlékeztetve a költőt társadalmi feladataira.

A harmadik térben a magyar polgári forradalom eseményeiből, Petőfi hadba meneteléről kap információkat a közönség: a költő katonai okmányai és kardjai emlékeztetnek az időszakra, a fegyverletétel napjára, a vesztett csata utáni menekülésre. Utolsó festményábrázolása és a hadjárat során használt tárgyai a vörösre festett kiállítótérben láthatók.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását