2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Derült égből a 'mennykű' ? - Szép időnk lesz 15-én

Nem várhatók olyan időjárási jelenségek március 15-én, amelyek veszélyeztetnék az állami ünnepségek megrendezését - közölte Sallai Márta, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnökhelyettese.
2009. március 13. péntek 19:10 - HírExtra
Vasárnap kora tavaszi idő várható mérsékelt széllel. Gyenge záporra legfeljebb a déli óráktól kezdve lehet számítani, azonban olyan mennyiségű csapadék nem lesz, amely befolyásolná a rendezvényeket - mondta.

Vasárnap egész nap óránkénti aktuális időjárási helyzetképet és három órára szóló prognózist küld majd a meteorológiai szolgálat. Juhász Gábor, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára, az operatív törzs vezetője a tájékoztatón elmondta: a törzsnek az állami rendezvényeken van beavatkozási lehetősége, így a zászlófelvonásnál, a Múzeum körúti rendezvénynél, a Lánchíd és a Roosevelt térnél folyó programoknál, valamint a Művészetek Palotájában zajló eseménynél.

Kifejtette, az operatív törzs hetek óta ülésezik, és számos feladatot áttekintettek már, a kémények biztonságosságától kezdve a tűzcsapellenőrzéseken át a fák állapotának átvizsgálásáig. Hozzátette, a lánchídi programnál még egy vízből mentő egység is készenlétben fog állni egy dunai hajón. Beszélt arról is, hogy a minden állami ünnepségre érvényes általános részvételi szabályok, amelyeket egy éve vezettek be, előírják, hogy több rendezvényre csak ellenőrző pontokon keresztül lehet majd bejutni.

A szabályzat szerint tilos a rendezvények területére üvegpalackot, egy méternél hosszabb és három centiméternél vastagabb rudat vagy más, a szervezők által a megemlékezések biztonságára veszélyesnek ítélt tárgyat bevinni. Alkoholos és kábítószeres befolyásoltság alatt álló ember nem látogathatja a rendezvényeket. Az események ünnepélyességét, békéjét megzavarókat a szervezők eltávolítják a helyszínről.

Ahogyan már a korábbi nemzeti ünnepeken, így vasárnap is nagy, piros színű lufik lesznek kihelyezve, ahol egészségügyi ellátást kaphatnak a rászorulók - fűzte hozzá Juhász Gábor. A tájékoztatón a katasztrófavédelem képviselője elmondta: megerősített ügyelettel készülnek az ünnepre; a mentőszolgálat vezetője pedig azt közölte, hogy nem a fővárosi készenlét terhére szervezik meg a rendezvények biztosítását, hanem plusz mentőegységek lesznek erre a feladatra.

Az operatív törzs tavaly februárban alakult, feladatuk az, hogy az állami ünnepségek résztvevőinek jelenlétét biztosítsák, és megóvják őket a lehetséges veszélyektől. Ha meg kell szakítani egy rendezvényt, akkor a döntést a törzs vezetője, Juhász Gábor államtitkár hozza meg.

Az operatív törzsnek tagja az Országos Rendőr-főkapitányság, a Budapesti Rendőr-főkapitányság, az Országos Meteorológiai Szolgálat, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Nemzetbiztonsági Hivatal, az Országos Mentőszolgálat, a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság, a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság, valamint a Fővárosi Védelmi Bizottság, továbbá a Miniszterelnöki Hivatal kommunikációért felelős vezetője és az a vállalkozó, aki elnyerte a rendezvény megszervezésére kiírt pályázatot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását