2024. május 6. - Ivett, Frida

11 milliárdos beruházás

Új, korszerű genetikai laboratóriumban vizsgálják ezentúl a daganatos betegségben szenvedő és fogyatékos gyermekeket a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumában (DE OEC).
2009. március 13. péntek 15:32 - HírExtra
A beruházás eredményeként speciális genetikai vizsgálatokat és járóbeteg-ellátást is biztosító klinikai genetikai központ és korszerű regionális genetikai laboratórium jött létre a DE OEC Gyermekgyógyászati Intézetben - mondta az átadáson Oláh Éva orvosprofesszor, a genetikai központ igazgatója.

A laboratóriumban Kelet-Magyarország fogyatékos gyermekeinek és daganatos betegségekben szenvedő felnőtt és gyermek betegeinek genetikai vizsgálatát végzik. Többek között itt végzik a koponyacsontosodási rendellenességek, és az agysejtek vándorlási zavarainak genetikai vizsgálatait - mondta a professzor.

Oláh Éva hozzátette: a laboratórium munkatársai a rosszindulatú vérképzőszervi betegségek (akut és krónikus leukémiás betegek) genetikai eltéréseinek klinikai jelentőségét is kutatják. További kutatási területük az értelmi fogyatékosság hátterében álló genetikai eltérések korszerű módszerekkel való meghatározása a lehetséges kezelés és a családon belüli ismétlődés megakadályozása érdekében.

A 11 millió forintos fejlesztést 6,7 millió forinttal támogatta a Gyermekrák Alapítvány - jelentette be a helyszínen Balogh István, az alapítvány kuratóriumának elnöke.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását