2024. április 29. - Péter

A romák csak egy független nyomozóegységnek hinnének

Állami támogatást is élvezhetnek a magyarországi romák elleni fegyveres támadások elkövetői, ezért független speciális egységre volna szükség a nyomozásban - jelentette ki az Európai Romák és Utazók Fórumának elnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.
2009. március 12. csütörtök 15:25 - HírExtra
Rudko Kawczynski, a strasbourgi székhelyű, másfél ezer civil szervezetet tömörítő európai roma szervezet elnöke az elmúlt négy napban delegációjával végigjárta a romák elleni magyarországi támadások helyszíneit, találkozott állami és civil szervezeti vezetőkkel.

Vizsgálatának előzetes tapasztalatait ismertetve kijelentette: felmerült a gyanú, hogy a nagycsécsi és tatárszentgyörgyi fegyveres és Molotov-koktélos támadások - amelyekben négy roma ember, köztük egy ötéves kisfiú vesztette életét - elkövetői állami támogatást is élveznek, ezért a legfőbb ügyész bevonásával független speciális egységnek kell nyomoznia a bűncselekmények elkövetői ellen - mondta Kawczynski.

A roma szervezet elnöke azt úgy fogalmazott: a korábbi kezdetleges támadások után ma már jól megszervezett és koordinált bűncselekményekről van szó, és ezért a rendőrség okolható, mert nem fogta el az elkövetőket, sőt - mint mondta: mulasztásával vagy tudatosan - használhatatlanná tett bizonyítékokat. A támadások miatt a romák nem érzik biztonságban magukat, a nyomozások a legrosszabb szappanoperát idézik - fűzte hozzá, a támadásokat az 1960-as évekbeli amerikai Ku-Klux-Klan-akciókhoz hasonlítva.

A támadások helyszínein szerzett tapasztalatairól szólva azt mondta: sokkolta az agresszió mértéke. Az erőszak ördögi köréből ki kell törni, meg kell nyugtatni az embereket, és elfogni az elkövetőket, majd példásan megbüntetni őket, függetlenül attól, hogy romáról, rendőrről, vagy bárki másról van szó - tette hozzá.

Rudko Kawczynski aggasztónak tartja a magyarországi romák helyzetét, ezért vizsgálati jelentésében, amelyet az Európa Tanácsnak és a magyar kormánynak is eljuttat, javasolni fogja, hogy a parlament alkosson törvényt a gyűlöletbeszéd ellen. Javasolja továbbá, hogy helyi, kormányzati és nemzetközi szinten is koordinált, valós romaprogramok induljanak. Tapasztalatai szerint ugyanis az utóbbi tíz évben jelentősen romlott a magyarországi cigányság helyzete.

A politikai akarat hiánya miatt sikertelenek a romaprogramok, a törvényi rendelkezéseket helyi szinten nem tudják érvényre juttatni, mert a cigányságot nem tekintik a társadalom részének, ezért hiányzik az együttműködés, a bizalom - mondta az Európai Romák és Utazók Fórumának elnöke. Felhívta a figyelmet arra, hogy Jugoszláviában is a romák elleni támadásokkal kezdődtek a konfliktusok, aztán etnikai tisztogatások történtek, majd háború tört ki, amelynek következményeit mindenki ismerheti.

Rudko Kawczynski felhívta a figyelmet a média felelősségére, mert véleménye szerint egyes orgánumok, műsorok tudatosan a romák elleni lázítanak, erősítik a sztereotípiát.
Daróczi Ágnes, az európai szervezet magyarországi delegáltja, a plenáris közgyűlés alelnöke azt mondta: a romáknak is van felelősségük, mert nem tesznek meg mindent, hogy részesei legyenek a jogállam intézményeinek. A roma közíró és jogvédő úgy fogalmazott: a cigányok állampolgári jogaikat nem érvényesíthetik, másodrendűnek tekintik őket, így "az alkotmányosság haldoklásának áldozatai" a tatárszentgyörgyi gyilkosságban elhunytak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását