2024. május 6. - Ivett, Frida

Neutronkutató központ lesz hazánkban?

Magyarországnak jó esélye van arra, hogy nyerjen az európai neutronkutató központ létesítésére meghirdetett programon - erről Egyed Géza miniszterelnöki megbízott beszélt az Országgyűlés oktatási és tudományos bizottsága előtt szerdán Budapesten.
2009. március 11. szerda 17:00 - HírExtra
Arról, hogy végül a magyar, a svéd vagy a spanyol pályázat kerül ki győztesen, akár már májusban döntés születhet, de elképzelhető, hogy csak a nyáron határoznak róla - mondta.

Ha Magyarország nyer, Debrecen adna otthont a neutronkutató központnak. Véleménye szerint az a helyszín kaphat támogatást, ahová a világ legjobb kutatói szívesen mennek, s ahol megvan a megfelelő oktatói és kutatói háttér is. Debrecen alkalmas helyszín, s Magyarország esélyes a pályázat megnyerésére - hangoztatta.

A lehetséges esélyeket latolgatva kifejtette: Lengyelország kivételével a régió összes országa mellettünk van, s a nagyok közül Franciaországnál is jól állunk. Németországról azt mondta, "az nehéz pálya", ott a svédek is nagyon erősen versenyben vannak.

Almássy Kornél független képviselő óriási lehetőségnek tartotta a központ esetleges Magyarországra települését, amely több ezer munkahelyet jelentene, és kitörési pont lehetne hazánk számára.

Ugyanakkor azt mondta, információi szerint Svédországgal szemben versenyhátrányban vagyunk, "nem igazán dübörög ez projekt". Megjegyezte: Svédország mellett öt szándéknyilatkozat van, nálunk egyről sem tud. Arra is kíváncsi volt, hogy hány főmunkatárs dolgozik a projekten. Problémákról hallani a kormány és a Debrecen közötti kommunikációt illetően is - tette hozzá.

Egyed Géza válaszában kifejtette: Svédország már négy éve elindította saját programját, s 10 millió euró állt rendelkezésükre csak lobbi célokra.Magyarországon 2006-ban az akkor gazdasági miniszter kérte fel őt, hogy vegyék elő a témát.

Hozzátette: Kósa Lajossal, Debrecen polgármesterével folyamatos a kapcsolat, és minden tekintetben jó az együttműködés. Kitért arra is, hogy eddig több mint 100 szakértő dolgozott a projekten.

A program finanszírozása, ha nyerünk, az első két évben mintegy 10-15 milliárd forint lenne - jegyezte meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását