2024. május 9. - Gergely

Drog ellen tanácskozik az ENSZ

Az ENSZ kábítószer-ellenes stratégiájának értékelése és tízéves akciótervének felülvizsgálata áll a világszervezet Kábítószer Bizottsága szerdán Bécsben megnyílt 52. ülésszakának középpontjában.
2009. március 11. szerda 12:00 - HírExtra
A tíznaposra tervezett tanácskozáson egyebek között olyan átfogó témakörökről lesz szó, mint a kábítószer-fogyasztás és a drogfüggőség visszaszorítása, a kábítószer-kereskedelem megfékezése, az amfetamin tartalmú izgatószerek ellenőrzése, a drogterjesztésből származó pénzek tisztára mosásának megakadályozása és a nemzetközi együttműködés. A résztvevők várhatóan új politikai nyilatkozatot és cselekvési programot fogadnak el a világméretű drogprobléma megoldására.

Az ülésszak első két napja miniszteri szinten zajlik. A felszólalók között lesz Evo Morales baloldali bolíviai elnök is, aki annak a küzdelemnek a fő vonásait és eredményeit ismerteti majd, amelyet országa indított a kokainkereskedelem ellen. Magyarországot Portörő Péter, a Nemzeti Drogkoordinációs Igazgatóság vezetője (szociális és munkaügyi minisztérium) és Zanathyné Dr. Martin Györgyi bécsi ENSZ-nagykövet képviseli.

Az ülésszakon részt vevő miniszterek és szakemberek annak a nagyszabású akciótervet megfogalmazó politikai nyilatkozatnak a tükrében tekintik át a feladatokat, amelyet 1998-ban az ENSZ-közgyűlés rendkívüli ülésszakán hagytak jóvá a kábítószer-termelés és -fogyasztás visszaszorításának stratégiájáról. A 155 ország által konszenzussal elfogadott tízéves cselekvési program a kábítószer termelésének felszámolását, de legalábbis jelentős mértékű csökkentését irányozta elő. Az évi 500 millió dolláros költségű, 20 pontos terv célként tűzte ki a drogtermelés alapanyagául szolgáló kokacserjék, mák- és vadkender-ültetvények más növényfajták termesztésével való felváltását. Az országok vállalták azt is, hogy harcot indítanak a szintetikus drogok fogyasztása ellen, illetve bővítik az igazságügyi együttműködést a kábítószerekből származó piszkos pénzek - évi 200-300 milliárd dollárra becsült összeg - tisztára mosásának megakadályozására.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását