2024. május 7. - Gizella

Ópiumot cserélnek halra

A hatóságok erőfeszítéseinek köszönhetően változás indult meg Afganisztánban, az egykor ópiumtermesztésből élő földművesek kifizetődő alternatívát találtak a haltenyésztésben az ország keleti részén fekvő Nangahár tartományban.
2009. március 9. hétfő 09:52 - HírExtra
"Kis halak ezreit vásárolom meg Pakisztánból, és itt tenyésztem őket. Ha már elég nagyok, eladom a halárusoknak" - mondta egyikük. A férfi egyike azoknak a falusi embereknek, akiket egy nemzetközi segélyszervezet tanított meg a haltenyésztésre, hogy az ópiumtermesztésről lemondva más bevételi forrásokhoz jussanak.

Bár a tavalyi évben 19 százalékkal esett a termelés, Afganisztán még mindig a világ ópiumtermelésének 90 százalékát adja. A heroin alapanyagát adó ópiummal való kereskedés becslések szerint 3 milliárd dolláros (945,5 milliárd forintos) bevételt jelent az afgán gazdaság számára, a pénzből azonban a tálibok húznak hasznot.

Nangahár tartomány fontos változások színtere volt 2008-ban. A kormányzónak köszönhetően ugyanis a korábbi második legnagyobb ópiumtermelő tartomány szinte teljesen mákmentessé vált. Gul Aga Serzai kormányzó - aki utalt arra, hogy indul az augusztusi elnökválasztáson - pénzügyi támogatást kínál azok számára, akik a máktermesztés helyett olyan törvényes munkára szánják rá magukat, mint a búzatermesztés vagy a haltenyésztés. Amennyiben a földműves ellenáll, letarolják mákültetvényét.

A haltenyésztők azonban jól járnak: 20 dollárnak (5000 forintnak) megfelelő összegért veszik meg a pakisztáni Pesavárban a halakat, amelyeket 10 hónapnyi hizlalást követően jelentős haszonnal értékesítenek a halárusoknak.

A részsikerek ellenére Afganisztánban jelentősen nőtt az ópiumtermelés azóta, hogy az Egyesült Államok katonai beavatkozása 2001-ben megdöntötte a tálibok uralmát. Különösen igaz ez az ország déli részére, ahol a tálibok az ópiumkereskedésből finanszírozzák a NATO csapatai ellen folytatott harcot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását