2024. május 11. - Ferenc

A szlovákok lepaktálnának velünk

Össze szeretné kötni Szlovákia és Magyarország földgázvezetékeit és áramelosztó hálózatait a szlovák kormány. Robert Fico miniszterelnök a szlovák parlament Európa-ügyi bizottságában beszélt erről kedden Pozsonyban.
2009. március 10. kedd 19:28 - HírExtra
Beszédében azokat a prioritásokat ismertette, amelyeket Szlovákia fog képviselni az Európai Unió közelgő csúcstalálkozóján. A kormányfő ismételten felhívta a figyelmet arra: elfogadhatatlannak tartja, hogy az Európai Unió közép- és kelet-európai tagállamait egy gazdasági blokkba sorolják, függetlenül azok problémáitól. Nem kizárt, hogy bizonyos körök ezzel a nagy pénzügyi beruházásokat Európa nyugati felébe kívánják átterelni, vélekedett.

A legfontosabb megoldandó problémának Fico a gázszállítások biztosítását nevezte. Szlovákiai azt szeretné, ha az Európai Unió a válságkezelő programban kiemelten támogatná a szlovákiai gázvezeték összekötését a Magyarországon húzódó gázvezetékkel, a Szlovákiát Ausztriával és Csehországgal összekötő gázvezetékek nyugat-keleti irányú használatának műszaki megoldását, valamint Szlovákia és Magyarország áramelosztó hálózatainak összekötését.

Az energiaforrások sokoldalúvá tétele terén Pozsony azt tervezi, hogy cseppfolyósított földgázt hozna be Norvégiából, és ennek feldolgozására finomítót építene Szlovákiában. A norvég kormánnyal előzetesen már tárgyaltak erről. A gázvezetékek összekapcsolása Magyarországgal egyértelműen, kiemelten fontos. Elsősorban Velky Krtíst (Nagykürtöst) és Balassagyarmatot kell összekötni. Ott a javasolt költség mindössze 25 millió euró. Mi azt szeretnénk, ha erre 50 millió euró menne. Az egész vállalkozás összértéke 205 millió euró - mondta Fico. Ezt a tervezetet a szlovák kormány abszolút módon támogatni fogja - hangsúlyozta a szlovák miniszterelnök. A magyar és a szlovák áramelosztó hálózat összekötésére Fico szerint 20 millió euróra lenne szükség.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását