2024. április 29. - Péter

Kolompár Orbán magára marad?

Politikai ámokfutásnak tartja a Roma Polgárjogi Mozgalom (RPM) Kolompár Orbán szándékát, hogy önálló listát állítson a cigányság az európai parlamenti választásokra, ezért felmondta az Országos Cigány Önkormányzattal (OCÖ) kötött választási szövetségét; a
2009. március 9. hétfő 18:35 - HírExtra
Kertész Lóránt, az Országos Roma Polgárjogi Mozgalom elnöke az MTI-nek hétfőn küldött közleményében tudatta: szervezetének elnöksége úgy döntött, felmondják a Kolompár Orbán által vezetett Magyarországi Cigányszervezetek Fórumával (MCF) még 2007-ben kötött koalíciós megállapodását, és önálló frakcióként, "a középutat választva" kívánnak tovább dolgozni az OCÖ 53 fős testületében.

"Kilépésünknek legfőbb oka, hogy nem értünk egyet azzal a politikai ámokfutással, amely +az egyéni politikai túlélés reményében+ feláldozza több százezer cigány honfitársunk jövőjét" - fogalmazott az RPM elnöke.

Ifj. Bogdán János, az MCF elnökhelyettese, az OCÖ szóvivője erre reagálva közölte: a kilépés ellenére frakciójuk 34 fővel továbbra is erős, és a cigányság érdekeit szolgálja. Megjegyezte, a kisebbségi önkormányzatok pénteki első országos kongresszusa javasolta, hogy a júniusi EP-választáson önálló lista állításával mérettesse meg magát a hazai cigányság, de erről hivatalos döntés még nem született.

Hozzáfűzte: felelős roma politikusként Európában és Magyarországon, valamint a legfőbb hazai roma érdekképviseletben egy egész népcsoportot, és nem egyéni érdekeket kell szolgálniuk, mert erre tettek esküt.

A kisebbségi választásokon, melyet 2007. március 4-én tartottak, az 53 tagú közgyűlésben a Lungo Drom 28, míg az MCF 25 mandátumot szerzett, de az alakuló ülésen az MCF váratlanul Kozák Jánost, a Lungo Drom színeiben mandátumot szerzett képviselőt jelölte, és választotta elnöknek.

A Közép-Magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal, mint felügyeleti szerv, több szempontból is törvénytelennek ítélte az alakuló ülést, ezért azt megismételtette. Március 31-én 29 igen, 1 nem és 23 tartózkodó szavazat mellett a korábbi elnököt, Kolompár Orbánt választották elnöknek.

Időközben több lungo dromos képviselő együttműködési megállapodást kötött az MCF-el és Kolompár Orbánnal, így az OCÖ legnagyobb frakciója 36 főre nőtt.
Az MCF országos listáján az Európai Unió Roma Ifjúságáért Egyesület, a Cigány Szervezetek Országos Szövetsége és az RPM színeiben három-három képviselő jutott be az 53 fős grémiumba.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását