2024. május 12. - Pongrác

A kormánynak vége? Már Kóka is ellenük beszél

A kormány egyedül maradt politikájával, és egyre inkább karanténba zárja Magyarországot a nemzetközi pénzvilág előtt - jelentette ki Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője hétfőn az Országgyűlésben, napirend előtt.
2009. március 9. hétfő 16:30 - HírExtra
Veres János pénzügyminiszter válaszában közölte, hogy még ezen a héten benyújtják az adómódosításokat és a nyugdíjrendszerrel kapcsolatos javaslatokat is.

"Mára a kormány egyedül maradt a politikájával, önmagát karanténba zárta, és Magyarországot is egyre inkább karanténba zárja a nemzetközi közvélemény, a nemzetközi pénzvilág előtt" - mondta Kóka János.

Szerinte ezért nehéz ma az együttműködés a szocialista kormánnyal. "Bezárkóztak, és hiába dörömbölünk, senki nem nyit ajtót" - fogalmazott a politikus, aki azt tanácsolta a kormánynak, hogy "sürgősen meneküljön" az utóbbi hónapok politikájától.

Az SZDSZ frakcióvezetője azért bírálta a kormányt, mert szerinte még nem nyújtott be egyetlen javaslatot sem a válság kezelésére, pedig már 39 napja volt a rendkívüli parlamenti ülés, 156 napja a nemzeti csúcs, és 170 napja lehet tudni, hogy válság van.
Az SZDSZ frakcióvezetője felhívta a figyelmet arra, hogy most hétfőn sem szerepel egyetlen komoly javaslat sem az Országgyűlés napirendjén. Szerinte Gyurcsány Ferenc először a szakszervezetekkel, legutóbb pedig a cafeteria lobbival szemben maradt alul.

Kóka János a közszférában foglalkoztatottak biztonságáról szóló kormányelőterjesztést is kritizálta, mert szerinte ezzel a törvényjavaslattal a közszféra kiváltságait akarják megvédeni. Ez olyan, mintha a süllyedő Titanicon a kapitány, a kapitány környezete és a zenekar érdekeit néznék - tette hozzá.

A politikus, aki maga is tagja volt a tavaly felbomlott MSZP-SZDSZ koalíciós kormánynak, azt is hangsúlyozta, hogy Magyarország két-három év alatt elveszítette regionális vezető szerepét, míg Szlovákia, amely végigvitte a reformokat, elképesztő ütemben fejlődött.

Mint mondta, amikor az elmúlt években adócsökkentést, egyszerűbb adórendszert és az állami bürokrácia leépítését javasolták, a miniszterelnök gyakran mondta, hogy nem teheti meg azt, amit a szlovákok. Kóka János a tavalyi népszavazásról azt mondta, hogy az emberek a reformok ellen, a szocializmusból örökölt vívmányok fenntartása mellett szavaztak.

Veres János pénzügyminiszter válaszában arra hívta fel a figyelmet, hogy tavaly lényegesen szigorúbb költségvetést fogadtak el, hogy Magyarország makrogazdasági célkitűzéseit érvényesítsék. Mint mondta, három ütemben mintegy 800 milliárd forinttal csökkentették a költségvetésben eredetileg tervezett kiadási szintet.

A pénzügyminiszter emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés elfogadta a betétesek biztonságáról szóló javaslatot, illetve a munkájukat elvesztők lakáshitelének törlesztésével kapcsolatos garanciavállalásról is döntöttek.

Veres János bejelentette azt is, hogy a kormány - tanulva korábbi időszak negatív tapasztalataiból - úgy gondolta, hogy megfelelő társadalmi egyeztetés után lehet az Országgyűlés elé terjeszteni a következő hónapokra, évekre érvényes adómódosításokat.

Mint mondta, ezeket szerdán elfogadja a kormány, és ezen a héten benyújtják az Országgyűlésnek, ahogyan a nyugdíjrendszerben tervezett javaslatokat is.

Veres János emlékeztetett arra, hogy a koalíciós kormányzás időszaka alatt egyszerűsödtek az adóeljárás szabályai, például egyharmadával csökkent a benyújtandó bevallások száma. Ezt el lehet felejteni, csak nem célszerű, mert a tények makacs dolgok - fordult Kóka Jánoshoz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását