2024. április 28. - Valéria

Kiderült Obama titka: súgógépről váltja meg a világot

Szinte tapodtat sem mozdul súgógépe nélkül Barack Obama, fellépésein ott áll karnyújtásnyira tőle a gép beszéde szövegével; ez felettébb szokatlan, mivel Obama híres szónoki képességéről, és a korábbi amerikai elnökök egyike sem használt ennyiszer súgógép
2009. március 7. szombat 10:36 - HírExtra
Obama előtt fejmagasságban jobbról és balról is ott szokott lenni egy-egy írólap nagyságú, vékony lábakon álló sötét, átlátszó üveglap. Onnan olvassa fel előre megírt beszédét.

Súgógépet használ a Fehér Ház termeiben, és a készülék ott állt előtte abban az indianai gyárcsarnokban is, ahol bejelentette gazdasági ösztönző csomagját. A súgólapok vele utaztak a héten a közlekedési minisztériumba, és róluk olvasta fel hatperces beszédét a Capitolium rotundájában rendezett februári Lincoln-megemlékezésen.

A Fehér Ház korábbi lakói is használtak súgógépet, de nem olyan gyakran, mint Obama. Tavaly nyáron egy-két alkalommal elromlott a készülék, és beszéde sem sikeredett fényesre. Obama elhatározta, hogy leszokik a használatától hawaii nyaralásakor, de a jelek szerint nem járt sok sikerrel.

A barnás árnyalatú üvegek igencsak megnehezítik a fotósok és tévések munkáját. A fotósok arra panaszkodnak, hogy ha Obamán kívül más is áll a pódiumon, nehéz megfelelő szöget találni, a súgógépek belelógnak a képbe. Az operatőröknek azzal van bajuk, hogy az elnök többnyire csak balra és jobbra forgatja fejét, nem néz a kamerákba. Arról nem is beszélve, hogy a korszerű súgólapok milyen idegenül hatnak például a Fehér Házban a mahagóni ajtók és a kristály gyertyatartók "társaságában" vagy a márvány oszlopok mellett.

Obama a legrövidebb bejelentésekhez is súgógépet használ mankónak, akkor is, ha szinte ugyanazokat a gondolatokat mondja el például ösztönző csomagjáról, amelyeket hetek-hónapok óta ismétel. A korábbi elnökök döntően jegyzeteikből beszéltek, kivéve az olyan nagy beszédeket, mint a hagyományos elnöki beszámoló az Unió helyzetéről a kongresszusban.

Az előző elnök, George Bush szinte soha nem használt súgógépet kisebb eseményeken vagy vidéki látogatásain, beszédeihez jegyzetkártyák segítségét vette igénybe. Ari Fleischer, Bush egykori szóvivője szerint a súgógép használatának kisebb közönség előtt az a hátránya, hogy a szónok nem tud szemkontaktust teremteni a hallgatósággal, mert az üveglapokra koncentrál. Az Obama vezette Fehér Ház szerint a súgógép használatának nincs nagy jelentősége. Az amerikaiak az üzenettel foglalkoznak, nem pedig azzal, honnan olvas az elnök - mondta Bill Burton, az elnöki szóvivő helyettese.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását